ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

La ce se raporteaza sporul de sambete si duminici ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Va rog frumos sa ma lamuriti!
Sporul negociat care se acorda pentru lucrul in sambete si duminici este un spor care se acorda in procente la salariul de baza sau se acorda doar cu procente la orele lucrate ? Ca sa fiu mai inteles, am cumulat intr-o luna cinci sambete si duminici care ar insemna 60h; sporul se plateste la aceste ore sau indiferent cate sambete si duminici faci se plateste un anumit procent calculat la salariul de baza.
Si o alta problema ar fi: daca acest spor se poate acorda prin zile libere platite nu prin suma adaugata la salariu, fiindca chiar nu inteleg de ce conducerea unitati nu vrea acordare unei sume adaugate la salariu ci doar liber platit, care ar fi secretul sustragerii ?

Va multumesc mult !

Adaugata in: Legislatia muncii
Bejan Alex
 User  Bejan Alex
a intrebat la 09 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 09 Nov. 2012
Se acorda in procent la salariul de baza corespunzator numarului de ore lucrate in respectivul week-end. Adica se calculeaza numarul de ore lucrate in week-end, se stabileste salariul orar, apoi salariul corespunzator totalului de ore lucrate in cele doua zile si se adauga la aceasta suma sporul stabilit prin CIM. Concret, sporul se adauga la totalul salarial aferent celor 60 de h lucrate in weekend.

Nu, nu se poate. In cazul zilelor de weekend lucrate se acorda obligatoriu sporul la salariu, iar angajatul va beneficia de alte doua zile consecutive din saptamana drept repasus saptamanal. Ele se pot stabili prin CCM sau Regulament Intern. Plata sporului este insa obligatorie. Probabil ei ponteaza munca de weekend drept munca suplimentara, ceea ce nu este corectm, pentru ca el nu respecta prevederile din Codul muncii referitoare la acordarea repausului saptamanal si poate fi sanctionat pentru acest lucru.

Extras din Codul muncii republicat.

Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Art. 123
(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 122 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.
(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.


Sectiunea 2 - Repausul saptamanal

Art. 137
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
....................
i) nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
j) nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.......................
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
(3) Contraventiilor prevazute la alin. (1) li se aplica dispozitiile legislatiei in vigoare.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024