ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Lucratul in weekend, fortat!


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

Lucrez la o farmacie, iar programul nostru este de 7 h/ zi de luni pana vineri- program impus de angajator- cu recuperarea orelor restante in zilele de sambata si duminica, mai exact 12 h sambata si 6 h duminica. Un week-end da, si unul nu. Mentionez ca nu ni se platesc suplimentar aceste zile lucrate in week-end deoarece sunt ore de recuperat, iar eu nu as vrea sa lucrez sambata si duminica , ci as vrea sa lucrez in cursul saptamanii 8 h, pt a avea liber week-endul.
Ce as putea sa fac in acest sens, d.p.d.v. legal, pentru a nu recupera orele sambata si duminica sau macar sa fie platite suplimentar?

Va multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Alissa Popescu
 User  Alissa Popescu
a intrebat la 05 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Iun. 2012
Din punct de vedere legal oricum angajatorul dvs nu procedeaza tocmai corect. El are obligatia de a va acorda un repaus saptamanal de 2 zile consecutiva, si nu un repaus de 2 zile la fiecare 2 saptamani, Repausul saptamanal este de regula acordat in zilele de sambata si duminica, insa prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern se pot stabili si alte zile de repaus, daca in zilele de sambata si duminica activitatea nu poate fi intrerupta.

In situatiile in care angajatul lucreaza in zilele de sambata si duminica, el ar trebui astfel sa beneficieze de alte doua zile libere consecutive drept repaus saptamanal plus un spor la salariu al carui cuantum se stabileste prin contractul colectiv de munca sau cel individual. Acolo unde nu exista contract colectiv, poate fi stabilit sporul si prin Regulamentul intern.

Va redau mai jos si ceea ce prevede Codul muncii referitor la acordarea repasului saptamanal.

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
4 In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
5 Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. 4 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Art. 260
1 Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
..............
j nerespectarea prevederilor legale privind acordarea repausului saptamanal, cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei.

Incercati sa purtati o discutie cu angajatorul. In cazul in care nu reusiti sa rezolvati pe cale amiabila, faceti o sesizare catre ITM ca urmare a nerespectarii acestor drepturi.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024