ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Modalitate de plata a orelor suplimentare


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua

Va rog sa ma lamuriti cum se face plata orelor suplimentare in mod corect si va prezint mai multe variante si anume:
- daca luna are 160 ore lucratoare si un angajat a efectuat 168 ore (8 ore suplimentare) in pontaj o sa fie platit in luna respectiva cu 160 ore lucratoare, iar pentru cele 8 ore suplimentare i se acorda in urmatoarele 60 de zile 8 ore libere platite sau un spor de minim 75% dupa cele 60 de zile?
- identtic, daca luna are 160 ore lucratoare si un angajat a efectuat 168 ore (8 ore suplimentare) in pontaj o sa fie platit in luna respectiva cu 168 ore lucratoare iar pentru cele 8 ore suplimentare i se acorda in urmatoarele 60 de zile 8 ore libere platite sau un spor de minim 75% dupa cele 60 de zile?
- pentru cele 8 ore suplimentare se recompenseaza cu 8 ore libere platite in cele 60 de zile sau cu dublul acestora , adica 16 ore ?

Multumesc


Adaugata in: Legislatia muncii
Adrian Popescu
 User  Adrian Popescu
a intrebat la 12 Dec. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 19 Dec. 2014
Potrivit art 122 si aer 123 din codul muncii rezulta urmatoarele,Orele lucrate suplimentar in mod normal se recompenseaza cu timp liber corespunzator ora la ora in urmatoarele 60 de zile,Daca unitatea apreciaza ca nu este posibil sa acorde aceste ore ca recuperari din motive obiective, lipsa personl, volum mare de munvca aceate ore se platesc in luna in care au fost efectuate cu evidentierea lor corecta ca ore suplimentare si plata cu un spor de cel pșutin 755.Dupa cum observati este o abordare as putea spune discriminatorie din tratamentul acestor ore pentru ca atunci cina sunt platite efortul financiar al angajatorului este mai m,are decat daca le-ar acorda ca ore libere platite in urmatyoarele 60 de zile.Asa prezinta legea ca posibilitate minimala de recompensare in schimb pri CCM =se pot negocia si alte posibilitati de recompensare
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Mihai Calota la 19 Dec. 2014

In cazul dvs. este vorba de lucru in zilele de sarbatoare legala si altfel se pune problema.Pantru faptul ca va prezentati la lucru pe baza programului de lucru vi se acorda spor de 100% pentru cele doua zile si bineinteles dreptul la zi libere in alte zile din cursul acestei luni astfel incat pe total sa aveti un nr de zile lucratoare corespunzatoare lunii decembrie .Se port acorda si zile libere platiter in urmatoarele 30 de zile.
Art. 139
(1) Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt:
? 1 si 2 ianuarie;
prima si a doua zi de Pasti;
1 mai;
prima si a doua zi de Rusalii;
Adormirea Maicii Domnului;
1 decembrie;
prima si a doua zi de Craciun;
doua zile pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru persoanele apartinand acestora.
(2) Acordarea zilelor libere se face de catre angajator.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
(1) Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
(2) In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihai Calota
 User Mihai Calota
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Dec. 2014
Buna ziua,

Eu o sa lucrez de Craciun, mai exact 25-26 Decembrie. Dupa cum vad eu lucrurile zilele de 25-26 sunt platite oricum, eu ar trebui sa fiu platit pentru ca le muncesc si nu le stau si sa primesc spor ca le muncesc de Craciun. Mie angajatorul mi-a spus in felul urmator: Ziua de Craciun este platita deja si sporul tau este ziua libera ca o primesti in urmatoarele 60 de zile(zi pe zi). Acestea fiind spune, as dori sa stiu cu ce sunt diferit fata de colegii mei? Eu muncesc cand ei stau acasa, dupa care eu stau acasa cand ei muncesc, dar sporul meu ca am muncit de Craciun unde este? :)

Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adrian Popescu
 User Adrian Popescu
a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2014
Este ilegal daca compensarea in bani se face inainte de termenul de 60 de zile ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Dec. 2014
Modalitatea de compensarea a orelor suplimentara se stabileste de catre angajator. Aceasta va consta fie in acordarea liberului corespunzator in urmatoarele 60 de zile, fie a sporului de minim 75% la salariul de baza corespunzator celor 8 ore suplimentare. Corespunzator nu inseamna ca primeste dublul orelor lucrate peste program ca timp liber, nici macar codul muncii nu prevede asa ceva. Pentru 8 ore lucrate va primi 8 ore libere platite, adica o zi in care in mod obisnuit ar fi la lucru 8 ore, o va sta acasa dar va fi platit normal.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024