ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Munca prestata in afara schimbului normal de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Munca prestata in afara schimbului normal de lucru sambata, duminica, in zilele libere - de sarbatori etc., conform unui program prestabilit in CIM ture de 12 ore / 36 ore libere, se compenseaza cu timp liber corespunzator? In ce conditii?

John Smith
 User  John Smith
a intrebat la 24 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului john smith la 26 Apr. 2012
Orele suplimentare - daca la ele va referiti - sunt conditionate de efectuarea timpului normal de lucru, este reprezinta timpul lucrat peste cel normal. Ele se compeseaza cu timp corespunzator lor in sistemul bugetar. Adica daca lucrati o ora suplimentara, primiti o ora libera platita drept compensare. Daca nu depasiti norma de lucru, atunci nu se considera ca aveti ore suplimentare efectuate.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
John Smith
 User John Smith
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Apr. 2012
Sunt paznic de noapte in invatamantul preuniversitar. In CIM am stabilit programul de lucru in ture de 12 ore lucrate / 36 ore libere. Am primit spor de 100% pentru activitatea desfasurata sambata, duminica si de sarbatori legale, In afara de sporul pentru orele suplimentare, pana sa apara reglementartea conforma careia activitatea desfasurata astfel va fi compensata numai cu timp liber corespunzator. Lg. 283 / 2011. Acordarea acestor libere este conditionata de efectuarea timpului normal de lucru corespunzator lunii respective ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
Zilele de sambata si dumnica si cele de sarbatoare legala sunt supuse unor reguli un pic diferite, in cazul in care se lucreaza in cursul lor.

Pentru situatiile in care salariatul desfasoara activitate in zilele de sambata si duminica, zile stabilite drept repaus saptamanal prin codul muncii, angajatorul are obligatia de a acorda alte doua zile libere consecutive drept repaus saptamanal si de a-i plati salariatului un spor la salariu al carui cuantum sau procent va fi stabilit prin contractul colectiv la nivel de unitate sau prin contractul individual de munca, in functie de caz.
Repausul saptamanal poate fi insa si suspendat in cazul unor lucrari urgente in scopul prevenirii unor accidente sau pentru salvarea bunurilor sau a persoanelor. Intr-o astfel de situatie salariatul are dreptul la dublul compensatiei cuvenite pentru ore suplimentare, si anume minim 2 * 75%

Art. 137
1 Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
2 In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
3 In situatia prevazuta la alin. 2 salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

Art. 138
1 In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
2 Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. 1 au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. 2.

Pentru zilele de sarbatoare legala lucrate, lucrurile stau un pic diferit. In cazul in care salariatul lucreaza intr-o astfel de zi, el va fi recompensat fie cu zi libera platita in urmatoarele 30 de zile, fie cu un spor de minm 100% la salariul de baza. Prin contractul colectiv de munca se pot stabili si alte zile libere decat cele prevazute de lege.

Art. 140
Prin hotarare a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unitatile sanitare si pentru cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.

Art. 141
Prevederile art. 139 nu se aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii.

Art. 142
1 Salariatilor care lucreaza in unitatile prevazute la art. 140, precum si la locurile de munca prevazute la art. 141 li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile.
2 In cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Art. 143
Prin contractul colectiv de munca aplicabil se pot stabili si alte zile libere.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024