ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Nelamurire program de lucru pe 4 schimburi


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna!

Lucrez la o societate multinationala de confectionare a cablajelor auto.
De aproape 2 ani am intrat pe program de 4 schimburi, adica
- Sch 1 6 zile lucratoare 3 repaus 8 ore / zi
- Sch 2 6 zile lucratoare 2 repaus 8ore / zi
- Sch 3 5 zile lucratoare 2 repaus 7 ore / zi
unde zilele de repaus car in timpul saptamani.
Problema este urmatoaarea:
In locul orelor suplimentare care trebuiau platite in zilele de sambata si duminica ne plateste un spor de 15% care nu este specificat in contractul individual de munca! ( nu am semnat nici un act aditional la contractul individual de munca pentru acest scop, adica munca pe 4 schimburi).
Daca programul meu de lucru este de 22-23 de zile si luna calendaristica are 21 plata salarilor se face pe 21 indiferent daca ai lucrat 22- 23 zilele ramase se compenseaza in alta luna in care prinzi doar 19 zile lucratoare efective pe 4 schimburi.
Daca din motive tehnice se sisteaza munca in societate in zilele L-V se acorda somaj tehnic S-D concediu sau concediu fara plata .
Vi se pare normal asa ceva?

Zoli Dorian
 User  Zoli Dorian
a intrebat la 12 Aug. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Van Razvan
 User Van Razvan
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2014
o rugaminte poti sa mi dai si mie programul tau de 4 schimburi
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 13 Aug. 2013
Concluzia mea ar fi ca trebuie sesizati inspectorii ITM ca sa efectueze un control la sediul angajatorului si sa dispuna eventuale sanctiuni pentru neregulile constatate, astfel incat lucrurile sa fie puse in ordine. Daca exista drepturi salariale neprimite si nu vi se vor acorda in urma controlului, depuneti plangere in instanta iar prin hotarare judecatoreasca angajatorul va fi obligat sa le acorde.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Aug. 2013
Munca in weekend nu se ponteaza ca munca suplimentara, are un alt regim. Se acorda intr-adevar un spor, dar acest spor poate fi precizat doar in CCM la nivel de unitate, nu este obligatoriu sa apara si in cotnractul dvs de munca. Se aplica prevederile din cel colectiv existent.

Daca depasiti numarul de zile lucratoare din luna inseaman ca repausul nu este de fapt acordat corect sau nu se respecta zilele de sarbatoare, caz in care si acestea din urma trebuie compensate cu liber sau spor de 100%. Munca suplimentara este cea prestata in zilele de L-V, insa pentru aceasta este nevoie de acordul dvs scris, cu exceptia cazurilor de forta majora sau accidente.

Somajul tehnic reprezinta suspendare si se acorda calendaristic, prin decizie de suspendare si in conditiile legii. El intervine atunci cand nu exista activiate de regula. Insa pentru zilele de weekend nu ar trebui sa fiti pontat in concediu sau in fara plata, acolo ceva nu e ok. Zilele de weekend nu intra in calculul concediului de odihna, acesta fiind acordat in zile lucratoare, iar CFP se acorda doar daca il solicitati dvs.

Personal consider ca sunt multe nereguli acolo, nu se respecta repausul sau zilele de sarbatoare, lucrati zi in zilele de repaus din cate inteleg ceea ce iar nu e bine (practic aveti pauza doar 8 ore pe zi si nu 48 consecutive, cel putin eu asa inteleg). Munca suplimentara nu este nici ea compensata, deduc din ceea ce redati.

Alte intrebari despre Legislatia muncii