ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

numar zile de concedii odihna


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


va rog sa mi spuneti daca sunt angajata de pe data de 14.04.2011 pe perioada determinata cu prelungire din 3 in 3 luni la cate zile de concediiul aveam dreptul?tin sa spun ca ele se raportau de la an la an.
deci pana in acest moment care este nr total de zile de concediul de odihna care mi se cuvineau?

multumesc.



Raluca Savin
 User  Raluca Savin
a intrebat la 27 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Sorina Marincas la 27 Ian. 2014
Norma de lucru nu influenteaza durata concediului de odihna deci nu are nicio relevanta. Importanta este durata contactului si, pe langa ea, cantaresc mai greu perioadele de suspendare care pot influenta durata CO.

Ca sa puteti recupera acea zi de concediu retinuta ar trebui sa mergeti in instanta, puteti incerca si o seizare la ITM dar nu va ajuta prea mult in cazul de fata. Este o problema ce trebuie rezolvata in instanta pentru ca tine de legislatia europeana si nu de cea locala. Directia CE 88/2003, art. 7 prevede ca zilele de concediu medical nu influenteaza durata celui de odihna cuvenite anul. Articolul a fost explicat prin Decizie a Curtii Europene de Justite, conform careia angajatul este pus in situatia independenta de el de a nu-si putea refectua dreptul la CO cuvenit.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorina Marincas
 User Sorina Marincas
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Ian. 2014
Sunt angajata cu norma intreaga din data de 15.05.2013, iar in luna octombrie am beneficiat de 10 zile de concediu medical si m-am trezit ca din numarul efectiv de zile de concediu de odihna cuvenite, una mi-a fost luata din cauza concediului medical.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 27 Ian. 2014
Extras din Codul muncii republicat:

Art. 145
(1) Durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare.
(2) Durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.
(3) Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.
(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Ian. 2014
Depinde ce scrie in contractul dvs de munca, in functie de numarul de zile trecute in document se calculeaza zoncediul anual cuvenit. De asemenea se tine cont si de perioadele de suspendare a contractului precum concedii fara plata sau absente, sau chiar CIC, singurul care nu influenteaza durata concediului de odihna este concediul medical. Calculul se face impartind numarul de zile de CO din contract la lunile din an, iar rezultatul se inmuleste cu numarul de luni lucrate.

Daca in contractul de munca aveti trecute 20 de zile de CO, atunci ar trebui sa aveti un numar total de 56 de zile de concediu pentru perioada 14.04.2011 - 31.01.2014, distriutie astfel:

anul 2011 - 14 zile CO
anul 2012 - 20 zile CO
anul 2013 - 20 zile CO
luna ianuarie 2014 - 2 zile CO

Data fiind obligatia angajatorului de a se asigura ca angajatul efectueaza pana la finalul anului in curs zilele de CO ramase restante din anul anterior, se poate spune ca angajatorul dvs nu a respectat legea, mai ales daca au existat cereri scrise pentru acordarea lui, din partea dvs, si refuzate de el, fara un motiv intemeiat.

Contractul dvs de munca va expira de drept in data de 13.04.2014, pentru ca potrivit Codului muncii, pentru contractele pe peiroada determinata durata maxima este de 36 de luni. Ceea ce inseamna ca la aceasta data, daca toate aceste zile raman in continuare neefectuate, impreuna cu zilele de CO cuvenite pentru anul 2014 pentru perioada februarie - aprilie, angajatorul va fi obligat sa vi le compenseze conform legii. Plata drepturilor se face odata cu cea a salariului pentru ultima luna lucrata, la data stabilita in acest scop.

Incercati si o sesizare la ITM si solicitati un control daca angajatorul da dovada de rea vointa si incalca legea. Puteti inainte sa ii inmanati o cerere scrisa pentru o perioada de concediu si vedeti ce raspuns primiti.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024