ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Obligativitate concediu crestere copil pentru tatici


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Urmatoarea speta nu reusesc sa o inteleg: teoretic, mama beneficiaza de concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani.Tatal e obligat , conform OUG 111/2010 ,sa ia o luna concediu de crestere copil in interiorul celor 2 ani. Cu 30 zile inainte de a lua acest concediu, tatal trebuie sa depuna acte (ce acte si unde?) doveditoare la Primarie pentru a beneficia de acest concediu?
Mama face cerere la angajator pentru luna respectiva (cand tatal copilului beneficiaza de concediul respectiv) pentru acordare concediu fara plata? Si daca angajatorul nu aproba cererea mamei? Ce se intampla? Mama se intoarce la serviciu mai repede? Va rog sa ma lamureasca cineva pentru ca mi se pare ca e o harababura totala.
Multumesc

Adaugata in: Legislatia muncii
Cosmina Mezei
 User  Cosmina Mezei
a intrebat la 10 Mai. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 10 Mai. 2016
Conform HG 57/2012 in situatia in care ambii parinti ai copilului au dreptul la concediul pentru cresterea copilului, este obligatoriu ca parintele care nu a solicitat acest drept sa efectueze cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului.
Acest act normativ nu se aplica in situatia in care celalalt parinte nu intruneste conditiile de acordare a concediului de crestere a copilului. Daca tatal indeplineste conditiile dar, nu solicita dreptul la concediul de cel putin o luna, el trebuie sa anunte in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an,2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Asadar, o luna din aceasta perioada va reveni tatalui, luna respectiva scazandu-se din concediul mamei.
In timpul in care tatal se afla in concediul sau obligatoriu de crestere a copilului, mama se reintoarce la serviciu sau poate opta pentru concediu fara plata.
Pentru a intra in concediul pentru cresterea copilului de minim o luna, tatal trebuie sa depuna un dosar compus din cerere si documente doveditoare, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu. Dosarul se depune la Agentia pentru Plati si Inspectie Sociala Judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024