ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

ore lucrate sambata, zile libere legale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,


am urmatoarele nelamuriri despre care vreau sa va intreb cum trebuie procedat:

1 . personalul angajat al unei societati isi desfasoara activitatea zilnica, luni-vineri, intre orele 9.00 - 18.00, cu pauza de masa 30 de minute, iar sambata lucreaza intre orele 9.00 - 14.00........in acest caz sunt pontati cate 8 ore in fiecare zi, inclusiv sambata, cine lucreaza sambata, lunea este pontat liber (chiar daca nu se intampla asa), si li se mai acorda la salariu un spor de 5% cu caracter permanent..............prin urmare, se lucreaza si sunt pontati cate 8 ore de luni pana sambata (desi sambata lucreaza doar 5 ore, nu 8), pentru cei care lucreaza sambata, ziua de luni este libera (fictiv) si li se acorda si sporul la salariu.........cum vi se pare aceasta situatie? si cum credeti ca ar trebui sa fie pontati, astfel incat, sa coincida cu realitatea situatia........

si

2. in situatia in care Contractul Colectiv de Munca pt. anii 2011-2014 nu mai este in vigoare, iar societatea nu detine un contract colectiv de munca, si in Regulamentul intern nu este stipulata problema zilelor libere acordate prin lege (casatorie, deces etc.) , angajatorul este obligat sa le mai acorde?

va multumesc frumos!


Luminita Popescu
 User  Luminita Popescu
a intrebat la 24 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luminita Popescu
 User Luminita Popescu
a raspuns la intrebare la 24 Iun. 2015
va multumesc frumos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului luminita Popescu la 24 Iun. 2015
V-am redat ce prevede Codul muncii in acest moment, din pacate nu ati citit cu atentie raspunsurile mele. Repet, asadar: tipul evenimentelor deosebine si numarul zilelor acordate pentru fiecare se stabilesc prin CCM sau CIM, in functie de caz. In unele situatii exista legi speciale, de exemplu pentru unele categorii de bugetari.

Nu exista CCM national iar cel amintit de dvs nu s-a aplicat niciodata pentru ca nu a fost semnat si aprobat. Nu mai exista CCMUN inca din 2011.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Luminita Popescu
 User Luminita Popescu
a raspuns la intrebare la 24 Iun. 2015
va multumesc frumos!

si in ce priveste numarul zilelor care se acorda pentru evenimente familiale, a ramas acelasi?
de ex. pt. casatoria unui angajat se acordau 5 zile lucratoare conform contractului national colectiv 2011-2014, tot atatea trebuie sa se acorde si in continuare sau angajatorul poate acorda cate doreste?

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 24 Iun. 2015
1. Art. 119
Angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor de munca prestate de fiecare salariat si de a supune controlului inspectiei muncii aceasta evidenta ori de cate ori este solicitat.

Art. 113
(1) Repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este, de regula, uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus.

Art. 137
(1) Repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

2. Art. 152
(1) In cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite, care nu se includ in durata concediului de odihna.
(2) Evenimentele familiale deosebite si numarul zilelor libere platite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Iun. 2015
1. Ilegala. Conform Codului muncii republicat angajatul poate lucra saptamanal 5 zile, cu doua zile libere consecutive (48 de ore), de regula sambata si duminica. In situatia in care repausul nu poate fi acordat in aceste zile, salariatii vor beneficia de alte doua zile consecutive din saptamana drept repaus (alte 48 de ore) plus un spor la salariu negociat prin CCM sau CIM, in functie de caz. Tot Codul muncii prevede, de asemenea, ca angajatorul are obligatia de a tine evidenta orelor lucrate in mod corect, in concordanta cu realitatea. Ceea ce inseamna ca daca in pontaj apare ca ei sunt liberi, ar trebui sa fie liberi si in realitate.

2. Conform Codului muncii salariatul are dreptul la zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite, ceea ce inseamna ca angajatorul este obligator sa le acordate. Tipul evenimentelor de numarul zilelor libere acordate de angajator se stabilesc prin RI sau CCM. Astfel ca angajatorul ar trebui sa includa in RI printr-o decizie sau act aditional o prevedere care sa detalize acest aspect.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024