ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Pierderea cartii de munca de catre angajator


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, in 2009 m-am angajat la o firma unde am depus cartea de munca. In acest intmp am fost in concediu pt cresterea copilului pt. 2 nasteri; in decembrie cand trebuia sa ma intorc la servici mi s-a spus ca s-a desfiintat postul, si ca ma pun in somaj. Problema e ca cei de la firma nu mai gasesc cartea de munca. Ce pot sa fac ?
Cei de la somaj spun ca nu pot inregistra somajul daca nu am cartea de munca si daca e pierduta ei nu stiu ce sa fac. De la firma m-au trimis la casa de pensii unde sau scanat cartile de munca, am depus o cerere sa imi elibereze o copie dar  zic ca nu are nici o valoare acel act . Ce pot sa fac sa recuperez anii de munca scrisi in cartea de munca si in ce conditii mai pot sa depun actele pt somaj?
Multumesc.

Ildiko Ungur
 User  Ildiko Ungur
a intrebat la 28 Ian. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 29 Ian. 2014
Citez din intrebarea adresata: Cei de la somaj spun ca nu pot inregistra somajul daca nu am cartea de munca si daca e pierduta ei nu stiu ce sa fac.
Nu este motiv ca cei de la somaj sa nu primeasca un dosar de somaj chiar daca vechimea in munca a salariatului nu este cea efectiva pe motiv ca nu sunt dovezi in acest sens.Intr-adevar vechimea inscrisa in carnetul de munca ajuta la stabilirea acelui procent suplimentar de plata a indemnizatiei, In conditiile in care nu se poate face dovada vechimii efective ii pot stabili dreptul de somaj pe baza celei care poate fi determinate.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 29 Ian. 2014
Vechimea anterioara datei de 1.01.2011 se probeaza cu cartea de munca, iar cei de la somaj cer acest document. Cred ca este destul de clar din speta ca este vorba de angajare in anul 2009, cu doi inainte de scoaterea cartilor din uz.

Daca aceasta carte de munca este pierduta si nereconstituita se va pierde vechimea.

Pentru indemnizatia de somaj se acorda un procent diferential in functie de vechime. Iar aceasta trebuie dovedita prin documente.

Cat despre cum se practicau lucrurile in mediul privat, nu toti angajatorii depuneau cartile de munca la ITM, in unele situatii cartile de munca erau administrate de angajatori.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2014
Incepand cu data de 01.01.2011 au iesit din uz carnetele de munca .S-au scanat doar carnetele de munca facute pana la data de 01.04.2001 motiv pentru care nu se gaseste la casa de pensii.Nu inteleg care este problema cu somajul pentru ca nici acesta nu se mai consemneaza in carnetul de munca dupa 01.01.2011.,Sunt intr-o mare eroare.Singura informatie de care ati avea nevoie si ar fi consemnata in carnetul de munca este vechimea in munca pana la data de 01.01.2011.Totusi mai insistati.Carnetele de munca se depuneau la ITM daca ati lucrat in sistem privat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 28 Ian. 2014
Fie faceti rost de adeverinte de la toti angajatorii, fie mergeti in instanta ca sa reconstituti cartea de munca. Intrebati si la ITM, sa nu fi ramas cumva in sediul lor, pentru ca in cazul unor angajatorii inspectorii ITM au fost cei care s-au ocupat de cartie de munca.

Pierderea ei trebuie publicata in Monitorul Oficial.

Alte intrebari despre Legislatia muncii