ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

plata pentru somaj tehnic


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Lucrez intr-o fabrica de pantofi si as dori sa stiu daca angajatorul firmei are voie din punct de vedere legal sa ne trimita acasa cu recuperare a orelor state acasa sau fara plata?
Nu exista o lege care sa-l oblige sa ne plateasca un somaj tehnic?

Adaugata in: Legislatia muncii
Ioana Saronyer
 User  Ioana Saronyer
a intrebat la 29 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Sep. 2013
Angajatorul nu va poate trimite in concediu fara plata din propria initiativa, aceste tip de liber se solicita de salariat si se aproba sau nu de catre angajator. Dar nu poate impune angajatorul plecarea personalului in concediu neplatit.

Nu poate fi obligat angajatorul sa aplice masura reducerii / intreruperii temporare a activiatii (asa-numitul somaj tehnic). Este o masura luata la nivel de unitate, sub decizia asociatului unic sau a AGA, daca sunt mai multi asociati.

Exista in codul muncii insa posibiliatea acordarii unor zile libere platite in perioade in care activitatea este redusa, in avans pentru orele suplimentare ce vor fi efectuate in urmatoarele 12 luni. E posibil ca de la aceasa prevedere sa plece angajatorul, dar liberul trebuie platit.


Art. 122
(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia.
(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
(3) In perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Recomandarea mea ar fi sa depuneti o plangere catre inspectorii ITM si sa solicitati un control, daca simtiti ca ceva nu este in regula si vi se incalca drepturile legale si/sau contractuale.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024