ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


poate sptalul sa castige procesul cu fostul medic rezident ?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Poate un fost medic rezident pe post ,actual specialist pe baza unui contract pe durata nedeterminata,in aceeasi unitate spitaliceasca ,sa castige procesul impotriva unitatii in cazul in care medicul nu mai doreste sa ramana,dupa cum s-a stipulat in actul aditional, la aceeasi unitate. Am cautat in mai multe locuri si castig de cauza il are medicul, dar am auzit si doresc o opinie din partea dumneavoastra cum ca exist posibilitatea ca unitatea,adica angajatorul sa aiba castig in cauza,astfel medicul sa platesca despagubiri materiale potrivit actului aditional, a contractul mai sus mentionat, s-a stipulat. in temeiul prevederilor art. 6 alin. (7) din OG 12/2008 si a dispozitiilor art 193 legea nr.53/2003-codul muncii: sa promoveze programul de rezidentiat sio examenul de specialitate;
-sa lucreze in aceeasi unitate cel putin 5 ani de la absolvirea programului pe aceesi specialitate;
Nerespectarea de catre salariat a obiglatiei asumate il obliga pe acesta la suportarea cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesioanla,precum si la restituirea primei de instalare,proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita potrivit actului aditional la contractul individual de munca care s-a intocmit in anul 2008.
Multumesc si astept o parere.

Oana-cristina Jurca
 User  Oana-cristina Jurca
a intrebat la 21 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 23 Ian. 2015
Exista unele neclaritati in informatiile furnizate de dumneavoastra, de exemplu nu reiese in ce an a sustinut examenul de rezidentiat medicul respectiv. Conform OG 12/2008 specialistii formati in urma promovarii concursului de rezidentiat pe post sunt obligati sa lucreze la unitatea sanitara publica cu care au incheiat contractul individual de munca cel putin un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii in rezidentiat.
In situatia in care au trecut cei 5 ani de la absolvire( prevazuti in actul aditional),medicul respectiv nu mai are nicio obligatie.
Ordonanta 12/2008
Art. 6
(1) Rezidentiatul pe post se organizeaza in functie de numarul de posturi solicitate de unitatile sanitare publice din reteaua Ministerului Sanatatii Publice, precum si de ministerele cu retea sanitara proprie, in specialitatile prevazute de Nomenclatorul specialitatilor medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala.
(2) Rezidentiatul pe post se poate organiza numai pentru unitati sanitare publice din zone deficitare din punctul de vedere al asigurarii asistentei medicale. Pentru resedinta de judet se nominalizeaza numai specialitatile si unitatile sanitare care functioneaza cu mai putin de 50% din numarul de personal normat pe locuri de munca in resedinta de judet cumulat cu unitatile din judet, stabilit pentru medici, medici dentisti sau farmacisti. Pentru celelalte unitati din judet se nominalizeaza numai specialitatile si unitatile sanitare care functioneaza cu mai putin de 50% din numarul de personal normat pe locuri de munca din localitatea respectiva, stabilit pentru medici, medici dentisti sau farmacisti.
(3) Unitatile si specialitatile pentru care se organizeaza rezidentiat pe post se aproba anual prin ordin al ministrului sanatatii publice.
(4) Pentru spitalele clinice cu sectii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, precum si pentru spitalele regionale nu se organizeaza rezidentiat pe post.
(5) Rezidentii care ocupa prin concurs posturile pentru care se organizeaza rezidentiat in conditiile alin. (1)-(3) incheie contract individual de munca pe perioada nedeterminata cu unitatea sanitara publica care a publicat postul respectiv, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.
(6) Dupa obtinerea titlului de specialist, autoritatile locale in colaborare cu unitatile sanitare vor acorda acestuia prima de instalare ca specialist, spatii de locuit in folosinta gratuita si, dupa caz, spatii destinate desfasurarii actului medical.
(7) Specialistii formati in urma promovarii concursului de rezidentiat pe post sunt obligati sa lucreze la unitatea sanitara publica cu care au incheiat contractul individual de munca cel putin un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii in rezidentiat. Obligatia se stabileste prin act aditional la contractul individual de munca, in baza prevederilor art. 193 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare. Nerespectarea de catre salariat a obligatiei asumate il obliga pe acesta la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, respectiv a cheltuielilor de personal pe perioada pregatirii in rezidentiat, precum si la restituirea primei de instalare, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita, conform actului aditional la contractul individual de munca.
(8) Prevederile alin. (7) nu se aplica in cazul in care prin reorganizare este desfiintata unitatea sanitara in care se afla postul pe care este confirmat rezident.
(9) Restructurarea unitatilor sanitare prin reducerea numarului de posturi nu atrage anularea prevederilor alin. (7).


Alte intrebari despre Legislatia muncii