ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Procedura suspendare contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Care este procedura exacta de suspendare a contractului de munca atunci cand suspendarea este initiata de angajator? Este necesara intrunirea unei comisii ca in cazul cercetarii disciplinare? Va multumesc!

Maria Dana
 User  Maria Dana
a intrebat la 30 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Iul. 2012
Inteleg ca este vorba de absente nemotivate, dat fiind faptul ca vorbiti de cercetare disciplinara?! Pentru suspendara comtractului in aceste conditii este necesara intocmirea unei decizii de suspendare si operarea in Revisal a suspendarii in termen de 20 de zile lucratoare de la data suspendarii, asa cum prevede HG 500/2011. In cazul in care doriti sa aplicati salariatului o sanctiune, alta decat avertismentul scris si prevazuta de Codul muncii ca fiind posibilia, este necesara demararea procedurii de cercetare disciplinara conform legii. Fara parcurgerea ei, sanctiunea disciplinara dispusa este lovita de nulitate.

Art. 248
1 Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a avertismentul scris;
b retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2 In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
3 Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 249
1 Amenzile disciplinare sunt interzise.[...]

Art. 251
1 Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2 In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii. [...]

Exista si alte situatii in care contractul poate fi suspendat din initiativa angajatorului, insa fiecare dispune de o procedura proprie si nu este necesara cercetarea disciplinara in cazul suspendarii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Marius Ion adriana iancu Radu Anton Ioana Popa alexei delimart G Stancu