ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Program de lucru femei insarcinate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Sunt insarcinata si am anuntat angajatorul despre acest lucru printr-o cerere la care am anexat adeverinta de la medic ce confirma acest lucru. Din cate am auzit angajatorul trebuie sa ma anunte la medicina muncii sa ma ia in evidenta, dar acest lucru nu s-a intamplat si trebuie sa intru la program de 6 ore fara sa mi se modifice salariu.
Imi puteti spune care este legea si articolul legal conform caruia intru la program de 6 ore si ce obligatii are angajatorul privind angajatele insarcinate?

Multumesc frumos pentru raspuns!

Adaugata in: Legislatia muncii
Alina Panait
 User  Alina Panait
a intrebat la 30 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Nov. 2013
Un detaliu important este acela ca angajatorul nu poate dispune concedierea pe timpul sarcinii, odata ce a fost instiintat in scris. Exceptie fac doar situatiile de reorganizare judiciara, faliment sau dizolvare a angajatorului in conditiile legii. De asemenea, salariatele insarcinate nu pot lucra program de noapte si nu efectueaza ore suplimentare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nina B la 04 Nov. 2013
Ce spune doamna este putin diferit de ce spuneti dvs. Angajatorul intr-adevar face aceasta reducere, la recomandarea medicului si in conditii de risc, dar nu ii impune legea ca odata de anunta sarcina sa se aplicea aceasta reducere. Formularea schimba sensul.

Nu are cum sa va afecteze la pensionare pentru ca nu influenteaza cu nimic veniturile de natura salariala, deci nici contributiile aferente. Cu atat mai mult vechimea in munca, data de durata contractului. Este normal sa apara in adeverinta pentru exista o procedura speciala de calculare a acelor 2 ore diferenta, prin prezenta unui certificat medical.

Art. 13 - OUG 96/2003
?n baza recomandării medicului de familie, salariata gravidă care nu poate ?ndeplini durata normală de muncă din motive de sănătate, a sa sau a fătului său, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de muncă, cu menţinerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nina B
 User Nina B
a raspuns la intrebare la 02 Nov. 2013
cred ca se refera la cele 6 ore ce se impun datorita unor conditii grele de sarcina, la recomandarea medicului de familie sau ginecolog (adeverinta) si o cerere, dar nu mai stiu care era art din codul muncii sau din legea maternitatii, in schimb programul prescurtat ( de care am benefiaciat mai mult pe hartie, pentru ca in realitate nu reuseam sa imi termin sarcinile in doar 6 ore) a aparut in adeverinta eliberata de angajator pentru indemnizatie si ma gandesc ca la un moment dat, in calculul pensiei poate, ma va afecta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 30 Oct. 2013
Nu este prevazuta in lege oblitatia angajatorului de a va reduce programul la 6 ore in cazul salariatie insarcinate. Aceasta masura se refera la salariatele care revin la lucru dupa concediul de lauzie, al caror copil inca nu a implinit un an si care inca mai alapteaza. Prevederea este cuprinsa in OUG 96/2003 prinvind protectia maternitatii la locul de munca.

Art. 17
(1) Angajatorii sunt obligaţi să acorde salariatelor care alăptează, ?n cursul programului de lucru, două pauze pentru alăptare de c?te o oră fiecare, p?nă la ?mplinirea v?rstei de un an a copilului. ?n aceste pauze se include şi timpul necesar deplasării dus-?ntors de la locul ?n care se găseşte copilul.
(2) La cererea mamei, pauzele pentru alăptare vor fi ?nlocuite cu reducerea duratei normale a timpului său de muncă cu două ore zilnic.
(3) Pauzele şi reducerea duratei normale a timpului de muncă, acordate pentru alăptare, se includ ?n timpul de muncă şi nu diminuează veniturile salariale şi sunt suportate integral din fondul de salarii al angajatorului.
(4) ?n cazul ?n care angajatorul asigură ?n cadrul unităţii ?ncăperi speciale pentru alăptat, acestea vor ?ndeplini condiţiile de igienă corespunzătoare normelor sanitare ?n vigoare.

In cazul salariatelor gravide, conform aceluiasi act normativ, angajatorul acorda o inovire de pana la 16 ore pe luna pentru controalele medicale, daca acestea sunt stablite in timpul programului de lucru.

Art. 15
Angajatorii au obligaţia de a acorda salariatelor gravide dispensă pentru consultaţii prenatale ?n limita a maximum 16 ore pe lună, ?n condiţiile prevăzute la art. 2 lit. f), ?n cazul ?n care investigaţiile se pot efectua numai ?n timpul programului de lucru, fără diminuarea drepturilor salariale.

Fiind salariata a unitatii, sunteti deja in evidenta medicului de medicina muncii cu care lucreaza angajatorul. Ce trebuie sa faca el, dupa informarea angajatorului, este sa realizeze un raport, impreuna cu acesta, asupra conditiilor de risc din unitatea in care lucrati si care v-ar putea afecta sau nu sarcina si sanatatea.

Art. 7
(1) ?n termen de 10 zile lucrătoare de la data la care angajatorul a fost anunţat ?n scris de către o salariată că se află ?n una dintre situaţiile prevăzute la art. 2 lit. c)?e), acesta are obligaţia să ?nştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncă pe a cărui rază ?şi desfăşoară activitatea.
(2) De la data primirii ?nştiinţării medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncă vor verifica condiţiile de muncă ale salariatei la termenele şi ?n condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Radu Anton alexei delimart adriana iancu Ioana Popa Viviana Serni