ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

recuperare bani de la angajati


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un salariat a efectuat in luna februarie - martie 21 zile CO. A primit banii pe concediu si prima de concediu. La 2 aprilie a venit cu o cerere de incetare CIM cu acordul partilor si fara preaviz, conducerea a semnat si el incepand cu 4 aprilie nu a mai venit la munca. Societatea l-a notificat, prin posta, sa vina sa dea banii, dar nici vorba. Va intreb acum:
1. Ce au gresit cei de la Resurse umane?
2. Ce trebuiau sa faca ei?
3. Ce mai poate face acum societatea, din punct de vedere legal, pt. a recupera sumele incasate, de salariat, la care nu avea dreptul?
4. In cazul actionarii in judecata , actiunea va fi pe Dr. muncii sau pe Dr. civil?
Multumesc

Adaugata in: Legislatia muncii
Dumitra Bicu
 User  Dumitra Bicu
a intrebat la 26 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Raluca Andreea
 User Raluca Andreea
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Feb. 2013
Buna ziua,

Intrebarea mea este:
Daca angajatorul a eliberat angajatului fisa de lichidare cu suma 0, iar dupa 2 ani de la eliberarea aceste fise de lichidare ii trimite notificare prin care spune ca totusi are de dat 200 lei? angajatul este obligat sa ii platesca?

Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Apr. 2012
Atat cat salariatul avea cerere de concediu de odihna aprobata de managerul unitatii, incetarea cu acordul partilor putea sa intervina in prima zi dupa revenirea din concediu.
Practic se suprapun doua aprobari pentru aceeasi perioada., concediu de odihna si incetarea cu acordul partilor.Consider ca s-a comis o greseala , banuiesc ca din necuniostinta.
Incercati sa contactati salariatul si pe cale amiabila se rezolvati aceasta situatie. Oricum va trebui facuta nota de lichidare la zi si vedeti ce diferenta de plata mai are salariatul de
achitat.
Daca nu, doamna Popa Ioana v-a explicat care sunt pasii de urmat pentru recuperarea pagubei
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 26 Apr. 2012
O solutie buna ar fi fost sa nu i se accepta incetarea cu acordul partilor timp in care s-ar fi putut calcula suma datorata de salariat ca fiind primita necuvenit. Zilele de concediu efectuate in avans si necuvenite pot fi scazute din salariu, ultimul pe care ar fi trebuit sa il primeasca pentru luna martie, daca nu l-a primit inca. In plus, n ultima zi de lucru ar fi trebuit sa i se faca fisa de lichidare si atunci sa i se puna in vedere aceasta datorie, printr-o solicitare de plata executorie intocmita de angajator si pentru primirea careia salariatul ar fi semnat atunci, pe loc, sau cel putin asa ar fi fost ideal. Daca notificarea prin posta nu a fost primita de catre salariat, prin semnatura de primire, atunci se poate considera ca nu a fost anuntat in privinta obligatiei sale de a returna banii respectivi.

Puteti incerca varianta actionarii in instanta, actiune s-ar putea sa tina de Dreptul Civil daca angajatul nu s-a reincadrat in munca.

In codul muncii regasiti urmatoarele prevederi:

Art. 256
1 Salariatul care a incasat de la angajator o suma nedatorata este obligat sa o restituie.

Art. 257
1 Suma stabilita pentru acoperirea daunelor se retine in rate lunare din drepturile salariale care se cuvin persoanei in cauza din partea angajatorului la care este incadrata in munca.
2 Ratele nu pot fi mai mari de o treime din salariul lunar net, fara a putea depasi impreuna cu celelalte retineri pe care le-ar avea cel in cauza jumatate din salariul respectiv.

Art. 258
1 In cazul in care contractul individual de munca inceteaza inainte ca salariatul sa il fi despagubit pe angajator si cel in cauza se incadreaza la un alt angajator ori devine functionar public, retinerile din salariu se fac de catre noul angajator sau noua institutie ori autoritate publica, dupa caz, pe baza titlului executoriu transmis in acest scop de catre angajatorul pagubit.
2 Daca persoana in cauza nu s-a incadrat in munca la un alt angajator, in temeiul unui contract individual de munca ori ca functionar public, acoperirea daunei se va face prin urmarirea bunurilor sale, in conditiile Codului de procedura civila.

Art. 259
In cazul in care acoperirea prejudiciului prin retineri lunare din salariu nu se poate face intr-un termen de maximum 3 ani de la data la care s-a efectuat prima rata de retineri, angajatorul se poate adresa executorului judecatoresc in conditiile Codului de procedura civila.

Insa opinia mea este sa va adresati unei instante care sa poata chema in judecata salariatului si sa poata ulterior da o hotarare judecatoreasca pe care partea reclamata, daca este gasita vinovata si pusa la plata acestor sume, trebuie sa o respecte.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024