ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Reducerea cu 2 ore/zi a programului de lucru din motive de sănătate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un angajat (funcţionar public) a solicitat reducerea programului zilnic de muncă cu 2 ore din motive de sănătate, pentru o perioadă de 90 de zile, în baza fişei de aptitudini de la medicul de medicină a muncii şi a unor scrisori medicale de la medicii din spital (probleme la coloana vertebrală). Care este temeiul legal pentru a putea reduce programul de lucru fără a se diminua salariul persoanei în cauză?
Mulţumesc!

Elena Grindeanu
 User  Elena Grindeanu
a intrebat la 15 Mar. 2016
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 16 Mar. 2016
Reducerea programului de lucru se acorda salariatilor care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca, la recomandarea medicului expert al asigurarilor sociale, la recomandarea medicului curant.
OUG 158/2005
Art 14
(3) Medicul expert al asigurarilor sociale decide, dupa caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitatii in raport de pregatirea profesionala si de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.
Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca este egala cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 din OUG 158/2005 şi venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul si se suporta integral din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.
ART. 18
In scopul prevenirii imbolnavirilor si recuperarii capacitatii de munca, asiguratii pot beneficia de:
a) indemnizatie pentru reducerea timpului de munca;
b) concediu si indemnizatie pentru carantina;
c) tratament balnear, in conformitate cu programul individual de recuperare.
ART. 19
(1) Indemnizatia pentru reducerea timpului de munca cu o patrime din durata normala se acorda asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B, care, din motive de sanatate, nu mai pot realiza durata normala de munca.
(2) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) se acorda, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale, pentru cel mult 90 de zile in ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, in una sau mai multe etape.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizatiei pentru reducerea timpului de munca este egal cu diferenta dintre baza de calcul stabilita conform art. 10 si venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de munca, fara a depasi 25% din baza de calcul.



Alte intrebari despre Legislatia muncii