ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Reducerea saptamanii de lucru


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:
Conducerea unitatii a luat decizia reducerea sapatamanii de lucru de la 5 la 4 zile/saptamana.
Intrebare 1: Ce fac cu salariatii care in aceasta perioada se afla in concediu de odihna, le pot suspenda contractele conf.art. 52 al.3 din C.M.?

Intrebarea 2: Exista obligativitatea efectuarii anterior reducerii programului,a unui numar de 30 de zile lucratoare de intrerupere a activitatii?Ce implicatii sunt d.p.d.v legal, ma refer la amenzi, daca nu respectam acest termen.
Multumesc anticipat!

Adaugata in: Legislatia muncii
Oprean Daniela
 User  Oprean Daniela
a intrebat la 16 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului oprean daniela la 16 Oct. 2013
Art. 151
(1) Concediul de odihna poate fi intrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihna in caz de forta majora sau pentru interese urgente care impun prezenta salariatului la locul de munca. In acest caz angajatorul are obligatia de a suporta toate cheltuielile salariatului si ale familiei sale, necesare in vederea revenirii la locul de munca, precum si eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a intreruperii concediului de odihna.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului oprean daniela la 16 Oct. 2013
Nu puteti ponta angajatul in CO daca el nu cere acest lucru, nu este legal. CO se acorda in baza unei programari colective sau individuale, ca urmare a unei negocieri prealabile si cu cerere din partea salariatului.

OUG 158/2005 prevede ca CO poate fi intrerupt in cazul aparitiei concediului medical, nu Codul muncii. Acesta este o lege organica intr-adevar, dar legislatia muncii cuprinde si alte acte normative.

Iar in Codul muncii republicat aveti prevazut ca CO poate fi intrerupt de angajator numai in cazuri de forta majora sau interese urgente, care necesita prezenta lui la lucru. Suspendare de care vorbiti dvs nu are nicio legatura cu prezenta lui la lucru, din contra. S-ar prespune ca o zi pe saptamana nu lucreaza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Oprean Daniela
 User Oprean Daniela
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Oct. 2013
Va multumesc pentru raspuns!
.Imi argumentati va rog frumos intrebarea nr.1? pentru-ca eu ma gandeam pentru cei care au de ex,au 21 zile lucratoare de co sau mai putin.sa-I trec in pontaj in fiecare saptamana 4 zile de co iar cea de-a cincea zi sa nu pontez nimic,
Concediul de odihna poate fi interrupt numai cu concediu medical?conf,carui art.din C.M.?
Multumesc inca o data!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Oct. 2013
1. Nu puteti suspenda CIM ale salariatilor aflati in CO. Aplicati suspendarea dupa ce acestia revin din concediul de odihna.

2. Da, este. Reducerea programului de lucru de la 5 la 4 zile poate fi dispusa in cazul in care masura intreruperii / reducerii temporare a activitatii dispusa anterior se prelungeste pe o perioada mai mare de 30 de zile lucratoare. Pe durata ei salariatii vor beneficia de plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza.


Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:

c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;

(3) In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 53
(1) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, cu exceptia situatiilor prevazute la art. 52 alin. (3) .
(2) Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare prevazute la alin. (1), salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Art. 260
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
k) neacordarea indemnizatiei prevazute la art. 53 alin. (1), in cazul in care angajatorul isi intrerupe temporar activitatea cu mentinerea raporturilor de munca, cu amenda de la 1.500 lei la 5.000 lei;

Codul muncii nu prevede sanctiuni explicite in cazul in care este aplicata direct masura reducerii programului, dar insepctorii pot aplica sanctiuni in baza legii privind organizarea si realizarea inspectiei muncii.

Din punct de vedere economic, v-ar avantaja varianta cu reducerii cu plata indemnizatiei de 75% din salariul de baza, fara de cea a reducerii programului de la 5 la 4 zile cand se ajunge la o plata a aproximativ 80% din salariu.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024