ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Referitor la indemnizatia copilului !


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua . Am fost salariata un an si doua luni la o firma cu contract de munca pe perioada nedeterminata pana pe 9 august 2013 cand m-au concediat. De pe 9 august 2013 pana in prezent sunt in somaj. Somajul mi se termina pe 9 martie 2014. Din cate stiu eu, somajul reprezinta vechime in munca. Corectati-ma daca gresesc. Acuma in februarie am aflat ca sunt gravida si nu stiu ce sa fac . Nu m-as angaja, ca imi bat joc de angajator, sa-l mint si dupa sa-i spun ca sunt gravida. Vroiam sa va intreb, daca imi fac un contract de prestari servicii de pe 10 martie 2014 pe o perioada determinata de 1 an ,cu timp de lucru de 8 ore, se considera vechime in munca ? Pentru a putea sa beneficiez de indemnizatia la copil ?

Melania Sava
 User  Melania Sava
a intrebat la 03 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Melania Sava la 06 Feb. 2014
Contractul de prestari servicii nu va confera vechime in munca, numai cel individual de munca incheiat in baza Codului muncii poate face acest lucru. Se tine cont de veniturile profesionale obtinue, este altceva, si nu are nicio influenta tipul de contract asupra acordarii indemnizatiei crestere copil. Important este ca in ceel 12 luni anterioare datei nasterii sa realizati venituri profesionale impozabile sau din activiati agricole.

Referitor la concedierea dispusa, este discriminatorie atat timp cat la baza nu a stat un motiv real ci doar casatoria dvs. Din pacate insa nu prea mai puteti contesta acum decizia de concediere asttfel incat sa dovediti ca s-a incalcat legea. Contestatia putea fi depusa in 45 de zile de la comunicarea deciziei, si din pacate acest termen l-ati depasit cu mult.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Melania Sava
 User Melania Sava
a raspuns userului Ioana Popa la 04 Feb. 2014
Eu tocmai de-asta am fost concediata de la fostul loc de munca , ca m-am casatorit si ii era frica angajatorului sa nu raman gravida si am fost data afara imediat cum m-am intors din luna de miere fara vreun motiv anume .

Practic, contractul de prestari servicii repezinta o vechime in munca doar pentru a putea beneficia de indemnizatie ?

Va multumesc pentru raspunsuri.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 03 Feb. 2014
Este perioada contributiva pentru pensionare, dar nu si vechime in munca. Aceasta este data de durata unui contract individual de munca. Numai somajul acordat anterior intrarii in vigoare a legii 76/2002 reprezinta vechime in munca.

Se in considerare insa pentru acordarea unor drepturi precum concediul crestere copil sau chiar concediu medical.

Vechimea in munca, dupa cum va spuneam, este data de durata unui contract individual de munca, iar acesta se incheie in baza Codului muncii. Puteti sa realizati insa venituri in baza unui astfel de contract, pentru perioada ramasa pana la nastere, astfel incat sa puteti beneficia de indemnizatie dupa.

Cu titlu informativ, angajatorul nu are voie, prin lege, sa va intrebe la angajare daca sunteti sau nu insarcinata sau sa va ceara teste de sarcina. Este admirabil ce spuneti dvs si intr-un fel asa este, dar pe de alta parte puteti incerca sa va gasiti un loc de munca temporar, pe baza unui contract pe perioada determinata care sa expire de drept inainte de a intra in concediu sau chiar in timpul CIC.

Puteti, de asemena, sa intrati in concediu medical, in masura in care medicul recomanda, prelungind astfel durata somajului. Iar din luna a 7-a puteti intra in concediul de maternitate pentru sarcina si apoi in cel pentru lauzie.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024