ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Regulament de ordine interioara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Dupa ce criterii se stabileste regulamentul de ordine interioara a unei societati private? Patronul are dreptul sa-si faca singur acel regulament cum doreste sau sunt niste limite legale care sa nui permita angajatorului sa faca abuzuri asupra angajatului in baza acestui regulament?

Adaugata in: Legislatia muncii
Aura Hutu
 User  Aura Hutu
a intrebat la 13 Nov. 2012
TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "TELEMUNCA - 10 SOLUTII oferite de specialitstii in Legislatia muncii si HR"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului aura hutu la 14 Nov. 2012
Orele suplimentare nu se platesc neaprat dublu, ele pot fi compensat s i cu timp liber.

Faceti sesizate catre ITM, nu este o realitate universal valabila iar situatia nu are cum sa se rezolva daca nu sesizati autoritatile. Depinde doar de dvs ca angajati sa chemati ITM in control pentru respectarea drepturilor. Iar pentru recuperare drepturilor salariale neplatite mergeti in instanta, de unde veti putea obtine o hotarare judecatoreasca in acest sens si plata unor eventuale daune.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Aura Hutu
 User Aura Hutu
a raspuns userului georgeta ganea la 14 Nov. 2012
Va multumesc pentru raspunsuri .Citind imi dau seama ca angajatorul la care muncesc isi face propriile legi abuzive .Dupa regulile ficsate de angajatorul nostru ,suntem peste 100 de angajati,noi nu avem decat dreptul la munca ,exclusa plata concediului medical ,vorbesc de primele cinci zile ,cand revii la munca te pune sa le recuperezi,concediul de odihna la fel il recuperezi ,daca ai o problema si te invoiesti ,iti taie toate bonurile de masa ,orele suplimentare nu sunt platite dublu ,etc.sunt foarte multe nereguli ,nu avem reprezentant din partea noastra la negocieri ,defapt nu ni se permite asa ceva ,si bineanteles daca dezchizi gura sa comentezi ti se pune pumnul in gura ca poti pleca daca nu-ti convine .Asta e viata reala in Romania pentru angajatii din mediul privat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 14 Nov. 2012
Regulamentul intern nu poate contine prevederi inferioare sau contrare legislatiei muncii, este bine sa aveti in vedere acest aspect. Continutul RI se aduce la cunostinta salariatilor prin afisare in locuri publice / accesibile tuturor salariatilor.


Codul muncii republicat - Legea 53/2003

Art. 243
(1) Regulamentul intern se aduce la cunostinta salariatilor prin grija angajatorului si isi produce efectele fata de salariati din momentul incunostintarii acestora.
(2) Obligatia de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern trebuie indeplinita de angajator.
(3) Modul concret de informare a fiecarui salariat cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulamentului intern.
(4) Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Art. 244
Orice modificare ce intervine in continutul regulamentului intern este supusa procedurilor de informare prevazute la art. 243.

Art. 245
(1) Orice salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispozitiile regulamentului intern, in masura in care face dovada incalcarii unui drept al sau.
(2) Controlul legalitatii dispozitiilor cuprinse in regulamentul intern este de competenta instantelor judecatoresti, care pot fi sesizate in termen de 30 de zile de la data comunicarii de catre angajator a modului de solutionare a sesizarii formulate potrivit alin. (1).

Art. 246
(1) Intocmirea regulamentului intern la nivelul fiecarui angajator se realizeaza in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului cod.
(2) In cazul angajatorilor infiintati dupa intrarea in vigoare a prezentului cod, termenul de 60 de zile prevazut la alin. (1) incepe sa curga de la data dobandirii personalitatii juridice.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 13 Nov. 2012
Art. 241din codul muncii republicat
Regulamentul intern se intocmeste de catre angajator, cu consultarea sindicatului sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

Art. 242
Regulamentul intern cuprinde cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.


Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2022
ionel slujitoru22-Ian-2022Buna ziua Am si eu nevoie de o informatie autorizata,.si anume pensionat recent 20/12/2021 si...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Ian. 2022 7 raspunsuri
buna ziuanascuta in ianuarie 1965grupa a 2 de munca11 ani si 8 luniva rog sa mi spuneti , cand pot depune dosarul...[citeste mai mult]
Publicat la data 26 Ian. 2022 1 raspuns