ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


reintegrare salariat dupa castigarea in instanta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am fost concediata nelegal si am castigat in instanta pe langa drepturile salariale si reintegrarea pe postul detinut anterior!
V a rog mult sa mi explicati procedura de reintegrare efectiva in munca precum si daca eu salariat sunt sau nu sunt obligata sa fac cererea de reintegrare. Daca hot. jud. prevede reintegrarea mea, nu vad rostul acestei cereri! Nu ar trebui ei sa-mi comunice data de reincepere a serviciului?
Eu am hot .inst. care-I obliga.
Va rog mult sa-mi dati cateva sfaturi utile precum si cum ar trebui sa arate cererea mea de a-mi primi banii, salariile si dr.banesti cuvenite.
Ar fi bine sa apelez la un contabil pt. o corecta plata a salariilor restante?
Multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
Bitoiu Simona
 User  Bitoiu Simona
a intrebat la 04 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Sorin Adrian Viasu
 User Sorin Adrian Viasu
a raspuns userului Bitoiu Simona la 16 Mai. 2016
Chiar daca este tardiv, va scriu parerea mea despre ceea ce ar fi trebuit sa faceti l momentul acela.
Raspunsul pentru prima parte a intrebarii se regaseste in art.253 din L 53/2003;
Raspunsul pentru a doua parte a intrebarii este:
Dupa ce dumneavoastra o sa intrati in posesia drepturilor prevazute in hotaratea instantei, societatea, compania trebuie sa se indrepte impotriva celor care au luat masura netemeinica si sau/nelegala cu dumneavoastra si sa recupereze paguba.Cred ca puteti depune si o plangere penala coform art.297,298 din CPenal.Este bine sa consultati un avocat in acest sens.

Cu stima,
Viasu Sorin Adrian

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Bitoiu Simona
 User Bitoiu Simona
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Oct. 2013
Cine Raspunde pt Concedierea Nelegala?
Cine si m ai ales cum pot actiona eu pt ca cei ce se fac raspunzatori de 1 an de stres si chin prin instante....Sa Plateasca!!!!!
Voi ajunje sigur pe la usile lor pt.reintegrare...si vreau macar sa le sterg ranjetul de pe fata!!!!
VREAU DREPTATE...VREAU SA PLATEASCA EI....PERSONAL....nu societatea de stat pt.care lucrez.
cum pot sa I fac sa simpta pe piela lor ca orice actiune nelegala are un regres?????
Toti platim greselile noastre...Vreau ca cei ce au gresit....sa plateasca efectiv din buzunarele lor suma datorata de soc.la care lucrez!
V a multumesc pt raspunsurile anterioare!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Oct. 2013
Va recomand o explicatie a dl. profesor Ticlea pe marginea art. 80 (2):

"[..,] Anularea concedierii nu conduce implicit si la repunera partilor in situatia anterioara emiterii actului de concediere., ci este necesara., pentru aceasta solutie, solicitarea expresa a salariatului, formulata PRIN INSASI CEREREA DE CHEMARE IN JUDECATA, sau, cel mai tarziu in pana la prima zi de infatisare. In caz contrar instanta nu este investita legal cu acet capat de cerere si nu va putea din oficiu sa se pronunte asupra lui. Insa va putea sa-si exercite rolul activ si sa puna in dezbatere la primul termen problema reintegrarii in munca; sa-l atentioneze pe reclamant ca poate - daca doreste - sa-si completeze in mod corespunzator actiunea sa cu acest capat de cerere.[...]"

Decizia transmisa este un model, ceea ce inseamna ca suporta modificari / ajustari. Daca persoana in cauza nu a cerut in instanta dreptul de reintegrare atunci se va aplica art. 56. In caz contrar nu, se face direct reintegrarea.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Oct. 2013
Nu stim daca postul in cauza a fost reinfiintat si reocupat de o alta persoana intre timp. Dar daca este asa atunci contractul acelei persoane ar inceta de drept, fiind reintegrata persoana care a castigat acest drept in instanta. Contractul persoanei care a ocupat ulterior functia celui concediat va inceta, asa cum reiese din articol. Practic persoana concediata nelegal cere in instanta reintegrarea pe postul ocupat de alta persoana.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 05 Oct. 2013
Printr-o astfel de decizie se face reintegrarea salariatului, este vorba de anularea ei prin hotarare judecatoreasca. Instanta a deciz deja in favoarea salariatului, va rog sa cititi cu atentie spetia prezentata inainte sa ma corectati. Instanta de judecata a admis cerera de reintegrarea a salariatei.

Nu stim ce a stat la baza concedierii, nu reiese de nicaieri motivul real. Diponibilizarea sau desfiintarea postului daca vreti poate avea numeroase cauze / motive.

Salariatul a cerut deja acest lucru in instanta, prin contestatia depusa. Pe baza ei se dispune anularea deciziei de concediere si repunerea partilor in situatia anterioara concedierii. Atentie la detalii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 05 Oct. 2013
Avetui in vedere cele doua articole din codul muncii republicat
Art. 80 din codul muncii
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
(3) In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Art. 261
Neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 6 luni sau cu amenda.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Oct. 2013
Doamna Popa I sunt multe vicii in actul pe care il dati spre aplicare,.
In primul rand la o concediere prin disponibilizare, postul se desfiinteaza si nu poate un alt salariat sa-l ocupe in cazul in care decizia este corecta, reala , justificata

In al doilea rand intemeiati decizia pe baza art 56 al.1 litera e care prevede:

Art.56 e) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Oct. 2013
Normal nu ar trebui sa faceti dvs cerere de reintegrare, ci sa primiti o decizie din partea angajatorului, intocmita in urma primirii hotararii judecatoresti. Nici pentru drepturile banesti nu trebuie sa faceti cerere, la fel, ele se platesc in baza hotararii. Decizia de reintegrare ar arata cam asa (model):

Angajator .............................................................................................
Adresa ..................................................................................................
?nregistrată la Registrul Comerţului din ...... sub nr. J.../...../.....
C.U.I. ....................................................................................................
Telefon: ......................................./Fax: ..............................................


DECIZIE DE REINTEGRARE PE BAZA HOTĂR?RII JUDECĂTOREŞTI


Decizia Nr. ....................
Data ..........................

Subscrisa S.C. ........................., cu sediul ?n ................. nr............., ?nregistrată la Registrul Comerţului din Bucureşti sub nr. J.../...../...., cod fiscal ......, reprezentată legal prin dnul/dna ..............................., ?n calitate de ......................, av?nd ?n vedere:
Prevederile Actului Constitutiv al societăţii privind atribuţiile administratorului societăţii coroborate cu dispoziţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale,
Dispoziţiile art. 40 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 53/2003 - codul muncii, republicat,
Dispoziţiile Regulamentului Intern aplicabil la data emiterii deciziei nr. ......./, privind drepturile Angajatorului,
Referatul din data de ........................., ?ntocmit de ...................................,
Bilanţul contabil la ................. şi balanţele de verificare a societăţii pe lunile ........., anul ........., din care reiese că societatea nu se află ?n dificultate economică ?n luna ........ anul ........,
Decizia nr. .............../............... prin care dl/dna ......................................... a fost concediat/ă prin desfiinţarea postului de ..................... (funcţia),
Contestaţia formulată de dl/dna....................... ?mpotriva deciziei nr......../.................. ce formează obiectul Dosarului nr. .........../.../.............. aflat pe rolul Tribunalului .................................,
?n urma reanalizării Deciziei nr. ....../......................, precum şi a motivelor ce au stat la baza emiterii acestei decizii,
Administratorul 1 SC ................................................................ dl/dna...........................;

?n temeiul prevederilor art. 56 alin. (1) lit. e) din Codul muncii;

DECIDE:

Art. 1 ?ncep?nd cu data de ............ se anulează Decizia nr. .../............ prin care s-a dispus ?ncetarea Contractului Individual de Muncă nr. .............../................ a d-lui/dnei .............................., av?nd funcţia de .............................. ?n cadrul societăţii........... .

?ncep?nd cu data de .............. domnul/doamna ..................................................... se reintegrează ?n funcţia şi pe postul de Economist ?n cadrul S.C. ...................., cu un salariu de baza de ................ lei.
Drepturile salariale sunt stabilite, prin luarea ?n considerare a tuturor elementelor salariale avute de domnul/doamna ................................ anterior concedierii şi la data emiterii prezentei.

La data reintegrării efective, respectiv ......................, se vor calcula toate drepturile salariale indexate, majorate şi reactualizate, de care dl/dna ............................................... ar fi beneficiat in perioada, de la data ...............- la data ?ncetării raporturilor de muncă şi data ........... - la data reincadrării efective, urm?nd a se achita dlui/dnei .................................... sub formă de despăgubiri, din care se vor reţine şi achita contribuţiile salariale către bugetul de stat.

Art. 2. - (1) Compartimentul Resurse Umane şi Contabilitate vor aduce la ?ndeplinire prevederile prezentei decizii.
(2) Prezenta decizie ?şi produce efectele ?ncep?nd cu data de .......................... .

Art. 3 Prezenta Decizie se comunică domnului/doamnei ................................, care are obligaţia de a se prezenta la serviciu şi de a respecta normele interne ale societăţii şi legislaţia aplicabilă ?n vigoare.

Art. 4. Art. 5. - Prezenta decizie poate fi contestată ?n termen de 45 de zile, la Tribunalul ......2.


REPREZENTANŢI LEGALI ANGAJATOR3,
....................................................
L.S.


Data comunicării: ..........................
Semnătura de luare la cunoştinţă: ...................



Note:

1 Reprezentantul legal al autorităţii contractante sau altă persoană competentă să emită decizii.
2 Tribunalul ?n circumscripţia căruia domiciliază salariatul/salariata. De exemplu, Tribunalul Municipiului Bucureşti - Secţia a VIII-a Litigii de muncă şi asigurări sociale.
3 Potrivit regulilor specifice angajatorului. De exemplu: Director General, Director Economic, precum şi Şef Resurse Umane şi aviz juridic.



Contabilul va va calcula oricum drepturile salariale pe care ar trebui sa le primiti in baza hotararii, este atributie specifica lui.

Alte intrebari despre Legislatia muncii