ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Retineri salariale


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: in urma unui inventar efectuat in cadrul firmei la care lucrez, s-a constatat un minus de x lei. Prejudiciul constatat va fi recuperat prin imputarea adusa gestionarilor direct implicati. Pentru a se efectua retineri din salariu este nevoie in mod obligatoriu de o hotarare judecatoreasca in acest sens? Angajamentele de plata ale respectivilor gestionari si deciziile de imputare care vor fi intocmite au o valoare sau sunt egale cu zero? Se pot face retinerile din salariu pe baza acestor decizii de imputare si/sau angajamente de plata?
Va multumesc!

Adaugata in: Legislatia muncii
I M
 User  I M
a intrebat la 01 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Predescu Ana
 User Predescu Ana
a raspuns la intrebare la 05 Apr. 2012
Ar putea sa ia salariul integral si dupa aceea sa achite la casierie suma datorata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Apr. 2012
In cazul gestionarilor, caci persoana ocupa acesta pozitie, exista un fond de garantie creat de acesta. Tocmai pentru astfel de situatii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Apr. 2012
Cand se vorbeste de un inventarm, inseamna ca este o gestiune. Imi mentin parerea ca pentru cazul prezentat se aplica prevederile din codul mucii republicat tratate la raspunderea patrimoniale
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 02 Apr. 2012
Aici este vorba de efectuarea unei retineri din salariu, retinere ce nu se poate face fara hotarare judecatoreasca. In plus, nu s-a stabilit daca vorbim de raspundere patrimoniala ca urmare a unor pagube materiale cauzare angajatorului. Vorbim numai de lipsa unor bani din gestiune. Exista o garantie depusa de catre gestionar tocmai pentru astfel de situatii. Repet, retinerea salariala se face numai prin hotarare judecatoreasca.

Art. 169
2 Retinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoria salariatului este scadenta, lichida si exigibila si a fost constatata ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Apr. 2012

Art. 254 din codul muncii republicat
1 Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
2 Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
3 In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
4 Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. 3 , nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 255
1 Cand paguba a fost produsa de mai multi salariati, cuantumul raspunderii fiecaruia se stabileste in raport cu masura in care a contribuit la producerea ei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Apr. 2012
Potrivit prevederilor din codul muncii republicat, retinerile din salariu cu titlu de daune cauzate angajatorului pot fi efectuate numai in baza unei hotarari judecatoresti. In cazul gestionarilor insa, dumneavoastra ar trebui sa fi depus o grantie intr-un fond de garantii, destinat unor astfel de situatii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni Radu Anton adriana iancu Marius Ion George Andreescu alexei delimart
TOP RASPUNSURI 2024