ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Revenire din crestere copil pana la 2 ani si incetare contract de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Un srl avut mai multi angajati , dar are din motive financiare (incetarea contractelor de munca s-a facut cu acordul partilor) a ramas cu un singur angajat care se afla in concediu de crestere copil pana la 2 ani in perioada respectiva. Suspendarea contractului inceteaza acum in septembrie 2014, angajatul fiind anuntat ca i se va inchide si contractul de munca, iar acesta solicita sa beneficieze de somaj in aceste conditii.
Ce poate face firma (nu este declarata inca in insolventa sau faliment)? Pentru ca nici pe angajat nu-l poate tine financiar, dar nici sa-l concedieze nu poate, la intoarcerea in concediul de crestere copil.
Ce documente se vor intocmi in aceasta situatie sau cum se poate rezolva ?
Multumesc anticipat pentru raspuns

Carmen Dumitrache
 User  Carmen Dumitrache
a intrebat la 05 Sep. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Dumitrache
 User Carmen Dumitrache
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Sep. 2014
Va multumesc pt.confirmare. De cate ori am citit raspunsurile dvs. la diverse spete am fost mai lamurita acolo unde aveam dubii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Carmen Dumitrache la 08 Sep. 2014
Nu aveti voie sa concediati salariata revenita din CIC mai devreme de 6 luni de la revenire, cat timp nu va aflati in faliment, in reorganizare judiciara sau daca ea nu a beneficiat anterior de aceste 6 luni de protectia a locului de munca, potrivit OUG 111/2010. Aceste interdictii le regasiti in OUG 111/2010 explicit redate. Aveti mare grija. Daca dispuneti incetarea riscati sa fiti sanctioanati de ITM, cat timp incetare intervine mai devreme de 6 luni fara sa aveti un temei legal din cele amintite.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Lehel Erika la 08 Sep. 2014
Dna, Erika, concediul de maternitate este concediu medical acordat pe baza unui certificat medical. Nu puteti beneficia de el in continuare daca nu va reangajati imediat dupa ce demisionati.

Iar daca prin concediu de maternitate intelegeti de fapt crestere copil de pana la 2 ani, atunci puteti sa inaintati o cerere de demisie dar contractul dvs nu va inceta pana cand nu efectuati perioada de preaviz legala. Iar ca sa puteti face acest lucru trebuie sa reluati activiatatea la cerere apoi sa depuneti demisia, efectuati preavizul si va intoarceti in crestere copil.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Carmen Dumitrache
 User Carmen Dumitrache
a raspuns userului adriana iancu la 08 Sep. 2014
Va multumesc mult. Daca invocarea dificultatilor fianaciare este facuta, totusi in adeverinta pentru somaj (anexa 11) ce luni se iau in considerare la pct. B.1., contractul de munca fiind suspendat in ultimile 24 luni?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Lehel Erika
 User Lehel Erika (Supervisor, Real G 4 Life :$ Chile)
a raspuns userului adriana iancu la 06 Sep. 2014
buna seara as dori sa stiu si eu daca pot demisiona in timpul concediului de maternitate si sa primesc in continuare indemnizatia .
multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 06 Sep. 2014

Art. 25 din OUG 111/2010 (2)? Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap?
Initial, legiuitorul a stabilit aceasta interdictie de concediere a salariatei revenita din concediu crestere copil numai pentru acele persoane care au optat pentru durata concediului de pana la un an. Potrivit art. 60 lit. e din Codul muncii respectiv dispozitiilor art. 21 alin. (1) lit. d) din OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca, este interzisa concedierea tuturor salariatilor aflati in concediu pentru cresterea copilului, cu exceptia situatiilor de reorganizare judiciara ori faliment al angajatorului.
Asadar concedierea este interzisa,incercati invocand motive care nu tin de persoana salariatului ? de exemplu, dificultatile economice prin care trece firma, transformarile tehnologice, reorganizarea activitatii in firma sau desfiintarea postului respectiv. In aceste conditii salariata poate beneficia de somaj.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
alexei delimart Radu Anton Gratiela Petrescu George Andreescu adriana iancu Viviana Serni
TOP RASPUNSURI 2024