ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

revisal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Trec in aplicatia REVISAl salariul brut, si valoarea sporurilor de munca grea, de vechime,ore de noapte, festive, periculoase, nocive etc. Fac lucru asta dupa ce inchide contabilitatea luna si-l transmit lunar la ITM.
Acum, conform H. 1105 / 02.11.2011 sa inteleg ca nu mai trec toate aceste sporuri, ci, doar cele din CIM si nu o sa-l mai transmit lunar ci doar cand sunt modificari la CIM eventual se schimba salariul sau alt spor de vechime sau etc...
Multumesc si astept lamuriri.

Adaugata in: Legislatia muncii
Valentina Andronescu
 User  Valentina Andronescu
a intrebat la 15 Nov. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Alexei Delimart
 Expert Alexei Delimart (avocat, SCPA Delimart si asociatii)
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2011
Cu privire la inregistrarea sporurilor, HG 500/2011 asa cum a fost modificata prin HG 1105/2011 prevede la art. 3 alin. 2 lit. g ca in registru se completeaza salariul de baza lunar brut si sporurile, astfel cum sunt prevazute in contractul individual de munca.
La angajarea fiecarui salariat, conform art. 4 alin. 1 lit. a din actul normativ mentionat, cuantumul sporurilor se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza.
Conform art. 3 alin. 2 din HG 500/2011, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. 2 lit. a, c-g printre care regasim si cuantumul sporurilor se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. 5 din Codul muncii respectiv, in ziua anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarilor. Exceptie fac situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti sau ca efect al unui act normativ cand inregistrarea in registru se face in ziua in care angajatorul se prezuma, potrivit legii, ca a luat cunostinta de continutul acestora.
Asadar, la angajarea unui salariat sporurile se inregistreaza in registru cu cel tarziu in ziua lucratoare anterioara inceperii activitatii de catre salariatul in cauza. Ulterior, modificarea sporurilor prevazute in contractul individual de munca se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. 5 din Codul muncii respectiv, in ziua anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la apariatia modificarilor.
Astfel, conform art. 17 alin. 5 din Codul muncii, orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. 3 in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Intrucat prevederile citate din HG 500/2011 fac referire la elementele prevazute la art. 17 alin. 3 din Codul muncii elemente prevazute in contractul individual de munca, intelegem ca in registrul de evidenta al salariatilor se declara doar sporurile prevazute in contractul individual de munca si nu cele acordate in baza Codului muncii.
Mai mult, in Specificatiile tehnice privind intocmirea si transmiterea registrului de evidenta a salariatilor publicate pe site-ul oficial al Inspectiei Muncii, sporurile sunt definite ca fiind sporurile cu caracter permanent de care salariatul beneficiaza in baza contractului individual de munca unde acestea sunt evidentiate.
Ori daca sporurile sunt cu caracter permanent si sunt stabilite prin negociere in contractul de munca vor fi inregistrate in registrul electronic de evidenta a salariatilor cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. 5 din Codul muncii respectiv in ziua anterioara expirarii termenului de 20 de zile de la aparitia modificarilor.
Insa pentru sporurile care se modifica de la luna la alta, situatie in care modificarea sporului este impusa de timpul lucrat in conditiile pentru care se acorda sporul si nu de vointa partilor exprimata intr-un act aditional la contractul individual de munca consideram ca aceste sporuri nu se vor inregistra in Registrul general de evidenta a salariatilor.
In acest sens inspectorul sef al ITM iasi a declarat:
Anunt pe toti cei care se ocupa la firma de administrarea acestui program REVISAL ca sporurile care se trec in acest registru sunt doar cele negociate in contractul individual de munca sau sporurile negociate in contractul colectiv de munca. Vorbesc de sporurile care au la baza un act aditional sau o decizie. Nu este necesar ca in fiecare luna sa se treaca sporul realizat intrucat REGES nu este stat de plata, nu e Declaratia 112, nu este carte de munca.
Prin urmare, se inregistreaza in Revisal/Reges numai sporurile cu caracter permanent negociate prin contractul individual de munca.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2011
Da, este corect. In Revisal se trec slariul de baza si sporurile asa cum au fost ele negociate in CIM. Daca apar modificari ale acestor elemente ce necesita intocmirea unui act aditional atunci le veti inregistra in Revisal si le veti comunica ITM-ului.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024