ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Salariat incapacitate de munca - drepturi?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

As avea nevoie de cateva sfaturi/informatii pt. urmatoarea situatie:

- sotul meu a fot operat acum 3 saptamani, primind recomandarea chirurgului de a nu efectua efort fizic timp de 6 luni recomandare mentionata si in Scrisoarea medicala/bilet de externare - operatie apendicita
- activitatea lui profesionala implica 80% efort fizic ridicari colete/lazi/butoaie intre 30-50 kg
- concediul medical i-a expirat, astfel s-a intors la serviciu
- angajatorul i-a cerut sa isi dea demisia, deoarece nu mai este folositor firmei si nici nu are un alt post sa ii ofere care sa nu implice efort fizic

Intrebarile ar fi:

1 Sotul meu nu are nici un drept ca salariat, in aceasta situatie, chiar e nevoit sa demisioneze?
2 Angajatorul nu are nici un fel de obligatie in aceasta situatie sau nu are variante/solutii legale?
3 Angajatorul poate concedia salariatul aflat inca in incapacitate de munca conform fisei postului, daca acesta refuza sa isi dea demisia?

Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Legislatia muncii
Anon C
 User  Anon C
a intrebat la 05 Mar. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anon C
 User Anon C
a raspuns userului Ioana Popa la 15 Mar. 2012
Va multumesc mult pentru informatiile date. Ne sunt de mare folos.

As mai avea o ultima intrebare: tinand cont de faptul ca sotul meu are salariul minim si C.medical primit se incadreaza la 75%, care va fi suma NETA pe care o va primi/luna?

Intreb acest lucru, deoarece i s-a platit extrem de putin pe intreaga luna incadrata la 75% c.medical, iar noi nu avem cunostintele necesare pt. a face astfel de calcule.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului anon C la 07 Mar. 2012
Concediul pentru incapacitate temporara de munca este concediul medical, acordat de catre medica. Sugestia pentru scutire de efort fixic este o recomandare post operatorie din partea medicului specialist pentru a nu pune in pericol recuperarea lui. Parerea mea este ca angajatorul ar trebui sa tina cont de aceasta recomandare, nerespectarea ei putand duce la eventuale complicatii sau neplaceri din punct de vedere al sanatatii. Ce poate face angajatorul, daca doreste sa verifice veridicitatea recomandarii, este a programeze un control de medicina muncii in urma caruia medicul sa se pronunte referitor la starea lui de sanatate si tipul de activitate pe care ar fi bine sa il evite pentru un anumit interval de timp.

In situatia in care angajatorul decide sa recurga la procedura concedierii pe motivul necorespunderii profesionale, este obligat legal sa parcurga o procedura de evaluare a sotului dumneavoastra, concedierea putand astfel fi sustinuta legal. Acest lucru este prevazut in Codul muncii, art. 63 alin. 2. Desfacerea contractului pentru necorespundere profesionala se poate face cu art. 61 litera d din Codul muncii.

Art. 61
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
..........
d in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.

Art. 63
.........
2 Concedierea salariatului pentru motivul prevazut la art. 61 lit. d poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.

De asemenea, daca medicul de medicina muncii propune acest lucru, concedierea poate fi dispusa pe motivul necorespunederii din punct de vedere medical. Dat fiind insa faptul ca este vorba de o recuperare post-operatie de apendicita, ma indoiesc ca un medica de medicina muncii va emite o astfel de propunere.

Angajatii au atat drepturi cat si obligatii. Respectarea procedurii legale privind concedierea cat si respectarea recomandarilor medicale sunt doar doua dintre ele. Insa angajatorul are la randul sau dreptul sa decida daca din motive medicale angajatul mai corespunde sau nu, in functie de urgenta cu care trebuie finalizate activitatile.

Sotul dumneavoastra ar putea incerca sa ia legatura cu cei de la ITM, departamentul de sanatate si securitate in munca, solicitand un control la sediu angajatorului prin care sa se constate si sa se poata stabili conditiile optime de lucru pentru sotul dumneavoastra, data fiind starea lui post-operatorie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anon C
 User Anon C
a raspuns userului anon C la 05 Mar. 2012
E necesar sa reintroduc comentariul anterior corectat acum: nu se intelege aproape nimic din el, din pricina faptului ca am folosit paranteze si nu s-au tiparit.

Comentariu:

"Va multumesc pt. raspuns.

Problema este ca, angajatorul NU va respecta "recomandarea medicala referitoare la depunerea unui efort fizic restrictionat pe perioada specificata de medic."

Am inteles faptul ca angajatorul NU poate obliga angajatul sa demisioneze.

Am gasit si eu art.60 - inclusiv lit.- codul muncii si am inteles cand este "interzisa" concedierea - sotul meu nu se incadreaza in nici una.

Insa nu am inteles CONCRET urmatoarele aspecte, din punct de vedere legal:

1 Faptul ca, angajatul are recomandare scrisa - in Scrisoarea medicala, care este tot un act medical, desi nu e concediu medical - de scutire efort fizic TIMP de 6 luni - adica PERIOADA LIMITATA / TEMPORARA de timp - nu reprezinta "incapacitate TEMPORARA de munca"? Daca nu, atunci ce reprezinta, tinand cont de faptul ca e "inapt" profesional DOAR pe o perioada limitata/temporara de timp???

2 Cu ce articol - litera - il poate concedia pe motivul ca "nu mai corespunde profesional" - i-a "sugerat" si aceasta posibilitate?
De mentionat faptul ca: angajatul - sotul meu - detine postul de GESTIONAR, care presupune si alte atributii - aprox.20-30% din munca prestata - inafara efectuarii efortului fizic, cf. fisei postului semnate.

3 Angajatul nu are absolut nici un drept, iar angajatorul nu are absolut nici o obligatie fata de respectivul angajat?

Mi se pare aberant ca, din punct de vedere legal, angajatul sa fie concediat si sa isi piarda locul de munca din motive idependente de el, atat timp cat e vorba DOAR de o perioada de timp in care DOAR PARTIAL nu isi poate indeplini atributiile profesionale - am explicat mai sus - postul de gestionar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anon C
 User Anon C
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Mar. 2012
Va multumesc pt. raspuns.

Problema este ca, angajatorul NU va respecta "recomandarea medicala referitoare la depunerea unui efort fizic restrictionat pe perioada specificata de medic."

Am inteles faptul ca angajatorul NU poate obliga angajatul sa demisioneze.

Am gasit si eu art.60 inclusiv lit.a codul muncii si am inteles cand este "interzisa" concedierea sotul meu nu se incadreaza in nici una.

Insa nu am inteles CONCRET urmatoarele aspecte, din punct de vedere legal:

1 Faptul ca, angajatul are recomandare scrisa in Scrisoarea medicala, care este tot un act medical, desi nu e concediu medical de scutire efort fizic TIMP de 6 luni adica PERIOADA LIMITATA / TEMPORARA de timp nu reprezinta "incapacitate TEMPORARA de munca"? Daca nu, atunci ce reprezinta, tinand cont de faptul ca e "inapt" profesional DOAR pe o perioada limitata/temporara de timp???

2 Cu ce articol litera il poate concedia pe motivul ca "nu mai corespunde profesional" - i-a "sugerat" si aceasta posibilitate?
De mentionat faptul ca: angajatul sotul meu detine postul de GESTIONAR, care presupune si alte atributii aprox.20-30% din munca prestata inafara efectuarii efortului fizic, cf. fisei postului semnate.

3 Angajatul nu are absolut nici un drept, iar angajatorul nu are absolut nici o obligatie fata de respectivul angajat?

Mi se pare aberant ca, din punct de vedere legal, angajatul sa fie concediat si sa isi piarda locul de munca din motive idependente de el, atat timp cat e vorba DOAR de o perioada de timp in care DOAR PARTIAL nu isi poate indeplini atributiile profesionale am explicat mai sus - postul de gestionar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 05 Mar. 2012
Angajatul nu poate fi fortat sa isi dea demisia. Aceasta reprezinta decizia unilaterala de incetare a raportului de munca, din initiativa angajatului. Astfel ca nu poate fi fortat sa demisioneze daca el nu doreste acest lucru.

Concedierea trebuie sa aiba o baza legala: fie desfiintarea postului, fie inslventa, faliment, dizolvare sau o eventuala abatere disciplinara. Angajatorul ar trebui sa respecte recomandarea medicala referitoare la depunerea unui efort fizic restrictionat pe perioada specificata de medic.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024