ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Sanctiune disciplinara


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!

As vrea sa va spun pe scurt problema mea: sotul meu lucreaza ca agent de paza la o firma de utilaje agricole, un spatiu ingradit. Intr-o noapte, seful de punct (firma este austriaca, cu sediul in Bucuresti) l-a gasit dormind. Dupa doua zile il anunta ca ori isi da demisia, ori primeste 600 de lei salariu timp de 6 luni. Nu si-a dat demisia, dar a sperat ca nu-i va taia din salariu, nemaiavand nicio abatere disciplinara. Si fara avertisment, nici macar verbal. Salariul de baza este de 1000 de lei + sporuri. La salariu a constatat ca i s-au taiat 400 de lei. Nu trebuia sa primeasca o decizie inainte de a i se aplica sanctiunea?

Multumesc din suflet pentru raspuns!

Adaugata in: Legislatia muncii
Vasilica Moraru
 User  Vasilica Moraru
a intrebat la 10 Iul. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului vasilica moraru la 12 Iul. 2013
DIn ce spuneti dvs, se intentioneaza externalizarea serviciului de paza, ceea ce inseamna ca se vor desfiinta posturile de paza din firma austriaca. Ei nu se pot trasfera la firma de paza decat daca vor incheia contract de munca cu firma de paza respectiva, catre care se va externaliza seriviciul. Daca se ajunge la desfiintare, el va putea intra in somaj cat timp indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii. Poate cumula somajul cu acea activitate independenta (cu conditia ca aceasta activitate sa fie dreulata ca PFA, II sau IF ) daca venturile obtinute din ea nu depasesc 500lei/ luna, valoarea indicatorului social de referinta.

Daca se vorbeste de o cesiune intre doi angajatori atunci cesionarul (cel care cumpara firma unde lucreaza sotul) va prelua contractele de munca asa cum sunt ele. Cesiunea nu poate reprezenta motiv de concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Vasilica Moraru
 User Vasilica Moraru
a raspuns userului Georgeta Ganea la 11 Iul. 2013
Multumesc pentru raspuns! A aparut alta problema...seful de punct a revenit asupra deciziei....va angaja firma de paza ( ei erau angajati ai firmei austriece ) Cu ei ce se intampla , in cazul in care nu vor dori sa treaca la firma de paza ? Se pot cere in somaj? Sotul meu sustine si o activitate independenta , dar cu profit mic. El va beneficia de somaj? Multumesc anticipat!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 10 Iul. 2013
Este o masura abuziva.Sanctiunile care se pot da nu pot fi mai mari decat cele prevazute in codul muncii republicat , acestea fiind maximale Sanctiunile sigur se dau numai dupa ce se face o cercetare disciplinara si se da o decizie de sanctionare cu drept de contestare in instanta.Un exemplar in mod obligatoriu se comunica salariatului pe baza de semnatura in cel mult 5 zile calendaristice de la emitere.
Art. 248
(1) Sancţiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul ?n cazul ?n care salariatul săv?rşeşte o abatere disciplinară sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din funcţie, cu acordarea salariului corespunzător funcţiei ?n care s-a dispus retrogradarea, pentru o durată ce nu poate depăşi 60 de zile;
c) reducerea salariului de bază pe o durată de 1?3 luni cu 5?10%;
d) reducerea salariului de bază şi/sau, după caz, şi a indemnizaţiei de conducere pe o perioadă de 1?3 luni cu 5?10%;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Gratiela Petrescu Viviana Serni G Stancu George Andreescu Radu Anton Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024