ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

schimbarea contractului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Am contract de munca din 2009, acum ni s-a dat un alt contract de munca cu modificarile in vigoare si ne pune sa-l semnam. In actul aditional, anexa la noul contract, scrie ca noul contract il abroga pe cel vechi.
Cand am spus ca e valabil vechiul contract si daca se vor modificari la el sa se faca act aditional la vechiul contract mi s-a spus ca e legal acest lucru adica ca un alt contract il abroga pe cel vechi si ca angajatorul va face decizie prin care va spune ca se modifica contractul de munca si ca atare il schimba.
Este in regula ca prin decizia angajatorului sa il faca pe cel nou?

Adaugata in: Legislatia muncii
Voi Ionela
 User  Voi Ionela
a intrebat la 17 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Voi Ionela
 User Voi Ionela
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Mai. 2012
Si contractul nou cat si actul aditional face referire la contractul vechi din 2009, adica se precizeaza sus la titlu: "incheiat si inregistrat sub nr.../ in registrul de evidenta a salariatilor."
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Voi Ionela
 User Voi Ionela
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Mai. 2012
Angajatorul spune ca s-a modificat contractul cadru conform noului cod al muncii. Am verificat literele din noul contract cu cel vechi si sunt aceleasi doar ca la unele litere s-au mai adaugat fraze cuprinse in noul cod al muncii. Chiar asa dubios nu e contractul.
Ni s-a spus ca, daca in fiecare an se modifica codul muncii, el in fiecare an poate schimba contractul cadru si ni-l tot da spre semnare.

In actul aditional scrie asa:
- in temeiul art. 174,5coroborat cu art. 411 si avand in vedere schimbarile legislative datorate modificarii,actualizarii Codului Muncii, partile hotarasc ca se inlocuieste vechiul contract de munca cu noul ctr. individual de munca, actualizat conform noilor cerinte legale in vigoare
- orice prevederi si elemente anterioare cuprinse in vechiul contract se abroga incepand cu data semnarii prezentului act aditional urmand ca noul contract sa intre in vigoare in locul acestuia, imediat.
- prezentul act aditional urmand sa isi produca efectele incepand cu 17.05.2012.

Sa accept noul contract sau nu? Poate avea efecte defavorabile asupra mea pe viitor?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 18 Mai. 2012
Chiar daca angajatorul isi schimba denumirea, un contract de munca NU SE POATE ABROGA, nu este o lege ci un document. In plus nu poate fi nici macar reziliat, doar incheiat. Nu contine clauze de reziliere. Actualizarea clauzelor se face prin act aditional nicidecum printr-o asa-zisa abrogare a unui contract, de altfel procedura imposibila.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Uitati-va atent poate este vorba de un act aditional de actualizare a clauzelor contractuale. Stiu ca se mai practica acest lucru.Nu este posibil sa se inlocuiasa un contract de munca cu altul pentru ca implicatiile sunt mari si as zice chiar periculoase. Informatiile din contractele de munca sunt transmise prin REVISAL la ITM si automat s-ar sesiza si inspectoratul de o astfel de masura.
Cumva , angajatorul si-a schimbat statutul, denumirea, sediul?
O decizie din partea angajatorului s-ar justifica la un eventual transfer colectiv al salariatilor de la o firma la alta
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 17 Mai. 2012
Personal mi se pare cel putin ciudata aceasta masura. Nu exista in condul muncii o prevedere care sa cuprinda posibilitatea abrogarii unui contract de munca prin altul. In plus contractul de munca nu poate fi abrogat, nu este o lege. El inceteaza fie la initiativa uneia dintre parti, fie prin acord, fie de drept. Insa nu poate fi abrogat un contract, de orice fel ar fi el.

Angajatorul nu poate modifica prin decizie un contract de munca decat daca intervin modificari asupra unor clauze din Regulamentul intern si care sunt precizate in contract - spre exemplu zilele de concediu acordate in functie de vechime -, fie daca intervine un act normativ care sa impuna modificarea. Altfel angajatorul nu are dreptul asupra modificarii unilaterale a contractului, el este un act de acord intre doua parti.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024