ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Se poate micsora prin act aditional durata cim pe perioada determinata?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua!
Societatea a angajat pe perioada determinata 03.07.2012-03.12.2012 un numar de 5 salariati (din care 2 erau in somaj), pentru o lucrare pentru care nu s-a mai primit finantare. Am desfacut contractele de munca cu art. 65 alin 1 (dupa preavizarea legala) in data de 01.11.2012.
De la Oficiul de Somaj mi s-a comunicat ca nu este corect, si ca trebuie sa le micsorez perioada contractuala prin act aditional 03.07.2012-01.11.2012 si sa fac decizie de desfacere cu art 56 alin 1 lit j, pentru ca altfel cei doi salariati care erau someri si li s-a suspendat plata somajului pe perioada cim pe perioada determinata, nu vor fi repusi in plata somajului.
1. Unde se prevede legal ca un cim pe durata determinata nu poate inceta in baza art. 65 alin 1?
2. Se poate micsora prin act aditional durata cim pe perioada determinata?
Va multumesc din suflet.




Elena Roman
 User  Elena Roman
a intrebat la 16 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 19 Nov. 2012
Ii dau dreptate dlui Dragos, legea nu prevede ca nu poate fi micsorata durata contractului incheiat pe perioada determinata. Ca atare unde lege nu distinge...

Nu este vorba se suspendarea CIM si de suspendarea somajului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [3] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2012
Art. 45 alin. 3 din Legea 76/2002:

Repunerea in plata, dupa suspendarea in conditiile alin. (1) lit. b), c) si e)-i), se face de la data depunerii cererii beneficiarului, dar nu mai tarziu de 30 de zile calendaristice de la data incetarii situatiei care a condus la suspendare.

In acest caz situatia care a dus la suspendarea indemnizatiei de somaj este incadrarea in munca pe o perioada de cel mult 12 luni.
Deci, c.i.m poate inceta in baza oricarui articol pentru a se relua plata indemnizatiei.

Si da, in baza acordului de vointa al partilor se poate face orice modificare a c.i.m., inclusiv micsorarea duratei contractului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului elena roman la 16 Nov. 2012
Codul muncii trateaza doar prelungirile contractelor incheiate pe perioada determinata.
Acum ma intreb daca salariatii cer incetarea cu acordul partilor nu mai beneficiaza de somaj pe baza dreptului deschis anterior? Este o abordare gresita din partea functionarului de la AJOMJ. Ar putea inceta CIM si disciplinar si tot ar beneficia de somaj salariatul. Nu am gasit in legislatie ca ar fi important si articolul din codul muncii de incetare a CIM pentru astfel de situatii In caz ca nu gasiti intelegere , luati o masura la nivelul unitatii de suspendare a CIM pana la expirarea termenului pentru care au fost incheiate contractele
Art. 52
(1) Contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului in urmatoarele situatii:
;;;;
c) in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Elena Roman
 User Elena Roman
a raspuns userului georgeta ganea la 16 Nov. 2012
Pe repartitie nu se mentioneaza perioada contractului, dar ea apare pe cererea unitatii catre AJOFM prin care solicitam repartizarea, cat si pe situatia locurilor de munca vacante. Domnul de la AJOFM mi-a comunicat (verbal) ca somajul persoanelor respective este suspendat pana in data de 03.12.2012, pe baza acelei cereri, si ca nu-i poate repune in plata decat daca exista o decizie de incetare cim cu art. 56 lit. j, ca altfel nu se poate opera la ei in sistem...
Incercand sa-i justific ca nu-i legal sa miscorez perioada cim, m-a intrebat dumnealui pe mine unde scrie EXPLICIT ca modificarea perioadei cim prin act aditional se face numai in sensul prelungirii, si nu si al micsorarii, si, recunosc ca nu am gasit nimic expres. Acolo unde legea nu interzice, implicit permite, mi-a comunicat d-lui transant.
Ma gasesc intr-o situatie delicata, deoarece oamenii au fost trimisi inapoi la unitate dupa acte aditionale si decizii cu art. 56... si ma tem de riscul pe care mi-l asum daca fac asa cum cere acest domn de la AJOFM...
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 16 Nov. 2012
Salariatii pot fi concediati chiar daca au CIM pe perioada determinata de timp daca este o cauza reala.Nu se mai poate interveni prin act aditional de modificare a CIM in sensul reducerii perioadei acestuia.
Acum vedeti daca in repartitia de la ajomf de incadrare a celor 2 salariati care au provenit din randul somerilor , se mentioneaza si durata contractelor incheiate.
Indemnizatia de somaj se suspenda pentru acei someri care incheie contracte pe perioada determinata pana in 12 luni.
Prin incetarea CIM ,persoanele respective beneficiaza de somaj in baza dosarului de somaj depus la AJOMF anterior incadrarii la dvs.

Alte intrebari despre Legislatia muncii