ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Sistare indemnizatie cresterea copilului si recuperarea debitului


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Am fost concediat pe nedrept in data de 02.09.2011 si am castigat in instanta reincadrarea pe postul detinut anterior si plata a unor despagubiri egale cu salariile indexate si reactualizate de care as fi beneficiat pana la reincadrarea efectiva care a avut loc in data de 17.05.2012 cand am obtinut hotararea irevocabila. In data de 11.08.2011 am depus cerere pentru indemnizatie cresterea copilului care a fost aprobata cu optiunea de 1 an. Citez din decizia AJPIS (am luat la cunostinta de reincadrarea in munca cu data de 02.09.2011 si s-a emis decizia cu nr...... din 22.06.2012 privind recuperarea sumelor platite necuvenit cu titlu de indemnizatie cresterea copilului pentru....... debit calculat la suma de ...... pentru perioada 16.10.2011--31.05.2012.
Intrebarea mea este daca conform OUG 111/2010 Art.16 alin. 3, plata indemnizatiei pentru cresterea copilului nu se suspenda in situatia in care beneficiarii acestei indemnizatii primesc diverse sume in baza legii, contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, acordate in perioada concediului pentru cresterea copilului, altele decat cele rezultate din desfasurarea efectiva a unei activitati in perioada de concediu, nu se socoteste baza legala art 261 din Legea 53/2003. Pe fisa fiscala pe anul 2011 nu figurez cu nici un venit impozabil in perioada octombrie decembrie. Am o sansa de castig daca actionez in judecata AJPIS?

Adaugata in: Legislatia muncii
Ionela Ion
 User  Ionela Ion
a intrebat la 15 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

7 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionela Ion
 User Ionela Ion
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Nov. 2012
Va multumesc pentru raspunsuri. Luni 19.11.2012 am termen in instanta.As putea sa cer anularea deciziei de debit comunicat de AJPIS prin faptul ca eu am primit despagubiri egale cu salariile indexate ,majorate si reactualizate obtinute in baza unei hotarari judecatoresti si nu altfel de venituri ? Si daca ma incadrez in conform OUG 111/2010 Art.16 alin. 3? Partea negativa pentru mine este ca eu trebuie sa restitui suma de 4510 lei iar despagubirile date de catre angajator este de 4176 lei iar dansii au fost f. bucurosi sa mi-o plateasca dupa ce am castigat procesul cu ei. Va multumesc anticipat daca mi-ati mai da un sfat si va urez un sfirsit de saptamina minunat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2012
Dvs ati primit alte sume in baza legii.Despagubirea o primiti odata integral. Nu figurati cu venituri impozabile in fiecare luna cat ati fost concediat.Va recomand sa continuati demersul dumneavoastra.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ionela ion la 15 Nov. 2012
Dvs. figurati cu venituri impozate pentru perioada respectiva, altfel nu ati fi primit decizia respectiva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Nov. 2012
Pentru perioada in cauza se instanta decide plata drepturilor salariale pentru perioada cupriunsa intre se platesc salariile aferente perioadei, ele sunt impozate. Este corecta decizia privind returnarea sumelor. Dauna reprezinta salariile aferente perioadei cuprinse intre data incetarii si data reincadrarii, iar pentru aceste sume se platesc toate taxele obligatorii, salariatul este repus in drepturi.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ionela Ion
 User Ionela Ion
a raspuns userului georgeta ganea la 15 Nov. 2012
Va multumesc pentru raspunsuri. Deci inteleg ca nu am practic nici o sansa sa cistig in instanta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2012
Dumneavoastra ati primit despagubiri si nu drepturi salariale pentru ca nu ati prestat munca.Aceste despagubiri sunt ergale cu salariile.......Se trateaza diferit si in codul fiscal.
Art. 80 din codul muncii republicat
(1) In cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.
(2) La solicitarea salariatului instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 15 Nov. 2012
Dvs. ati primit pentru perioada cuprinsa intre data concedierii si data reincadrarii toate drepturile salariale cuvenite pentru acea perioada. Acestea sunt venituri salariale impozabile, iar pentru perioada mentionata in decizia primita se pare ca ati figurat si cu indemnizatie. Este corecta decizia formulata, atat timp cat ati primit drepturi salariale. Sumele prevazute in OUG 111/2010 nu se refera la drepturi salariale, ci la prime (precum cele de sarbatori),bonusuri etc., dar nu salariu si venituri de natura salariala (sporuri, tichete de masa etc.).

Pe fisa fiscala pe care ati depus-o la Primarie / Directia de asistenta sociala este normal sa figureze asa cat timp contractul era deja incetat. Insa odata cu hotararea judecatoreasca emisa de instanta ati incasat venituri salariale impozate, iar indemnizatia nu poate fi cumulata cu aceste venituri.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
Viviana Serni adriana iancu George Andreescu Gratiela Petrescu violeta Georgescu G Stancu