ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Stimulent de insertie


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Sunt angajat in cadrul unui concern de aproximativ 7 ani, sotia mea este casnica si este insarcinata.
Am inteles ca in cazul in care un parinte opteaza pentru concediul de crestere a copilului, respectiv indemnizatia de crestere a copilului pana la varsta de 1 an si revine in campul muncii mai repede, statul acorda un stimulent de absorbtie anuland indemnizatia de crestere a copilului.
De asemenea, dupa cate am aflat, intoarcerea in campul muncii nu e conditionata de o anumita perioada de timp, presupunand deci ca se poate face cu prima zi dupa incetarea concediului de maternitate.
Care sunt sansele ca eu, angajat fiind sa pot beneficia de acest stimulent de insertie, renuntand la concediul de crestere a copilului, si in ce masura angajatorul imi poate obtura sau facilita acest drept?
Multumesc


Adaugata in: Legislatia muncii
David Muresan
 User  David Muresan
a intrebat la 15 Mai. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
David Muresan
 User David Muresan
a raspuns userului Ioana Popa la 16 Mai. 2012
Multumiri si aprecieri pentru ajutorul care ni'l acordati, doamna Ioana.
In legatura cu situatia despre care discutam, am mentionat ca lucrez in cadrul concernului de aproximativ 7 ani, perioada in care, in mod normal am platit catre stat impozitele si taxele sociale aferente.
Nedumerirea mea insa este: eu ca si tata beneficiez de concediu de lauzie? Practic nu stau nici o zi in spital, nu?
Si cum procedez mai exact, solicit concediul de crestere copil pentru un an apoi renunt la el sau pur si simplu nu solicit astfel de concediu, considerandu'se implicit ca am renuntat la el si doar inaintand primariei solicitarea acordarii stimulentului
In speranta ca nu am fost foarte dificil in expunere, astept raspunsul dumneavoastra
Multumesc
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Mai. 2012
Am sa va raspund un pic "de la coada la cap". Revenirea la locul de munca este conditionata de o anumita perioada de timp, salariata revenind cel tarziu in ziua urmatoare celei in care copilul implineste 1 an, 2 sau 3 in cazul copilului cu handicap. Sigur, in cazul in care doreste continuarea raportului de munca dupa concediul crestere copil.

Persoana indreptatita - care poate fi si tatal, nu neaparat mama - in cazul in care indeplineste conditiile acordarii concediului de crestere copil poate beneficia de stimulent de insertie daca opteaza pentru concediu de 1 an si revine la lucru inainte de implinirea varstei de 1 an de catre copil sau daca revine la locul de munca imediat dupa finalizarea concediului de lauzie de minim 42 de zile.

Nu angajatorul este cel care plateste stimulentul de insertie, ca atare el nu va poate influenta acest drept, la fel ca in cazul concediului crestere copil de altfel. Pentru stimulent va trebui sa va adresati, fie dvs fie mama copilului, primariei de care apartineti. Conditia de baza insa este sa aveti stagiul de 12 luni anterioare nasterii copilului in care sa fi realizat venituri supuse impozitului. In baza stagiului puteti beneficia la concediu, iar renuntarea la concediu va da dreptul la stimulent in conditiile mai sus mentionate. Daca insa nu indepliniti conditiile acordarii concediului crestere copil, nu puteti beneficia nici de stimulent.

Alte intrebari despre Legislatia muncii