ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Suspendare CIM concediu de paternitate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Avem un angajat a carui sotie a nascut saptaman trecuta si care doreste sa beneficieze de cele 15 zile de concediu de paternitate (a absolvit si cursul de puericultura). Conform art. 51 lit c din Codul Muncii inteleg ca ar trebui sa i se suspende contractul de munca. Conform art.49 alin.4 din Codul Muncii salariatul al carui contract este suspendat din motive imputabile lui nu are dreptul de a beneficia de nici un avantaj care rezulta din calitatea de salariat.
1. La calcularea zilelor de concediu de odihna se va lua in considerare si perioada concediului de paternitate? Este afectata vechimea angajatului?
2. Conform Contractului colectiv de munca la nivel national salariatul are dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite precum casatorie si nasterea copilului. Acest act normativ nu prevede suspendarea contractului de munca pe durata acestui tip de concediu. Imi puteti spune va rog care dintre cele doua acte normative primeaza? Cum ar trebui sa tratam aceste 15 zile de concediu peternal? Ar trebui sa suspendam contractul de munca pe toata perioada de 15 zile sau doar pentru cele 10 zile aferente crusului de puericultura?

Va multumesc,
Adina



Ungureanu Adina
 User  Ungureanu Adina
a intrebat la 05 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 05 Ian. 2015
Durata concediului paternal de care poate beneficia tatal nou-nascutului este de 5 zile lucratoare (15 zile lucratoare daca acesta a absolvit cursul de puiericutura).Acest concediu poate si solicitat in scris de tatal copilului in primele 8 saptamani calculate de la data nasterii copilului.Concediul paternal se acorda in conditiile Legii nr. 210/1999 .
Concediul paternal nu se acorda in baza unui certificat medical, deci suspendarea contractului de munca se inregistreaza in registrul de evidenta a salariatilor (Revisal).
Indemnizatia de concediu paternal se plateste din fondul de salarii al societatii si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.
Durata concediului paternal nu se scade din durata concediului de odihna si nu afecteaza vechimea in munca sau stagiile de cotizare in sistemul asigurarilor sociale.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
violeta Georgescu
Viviana Serni G Stancu Gratiela Petrescu George Andreescu adriana iancu alexei delimart