ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Suspendarea CIM


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un angajat este scos afara din fabrica pentru motive disciplinare fara a i se intocmi nici un fel de document si este informat ca va primi acasa decizia de suspendare a CIM pentru cercetare disciplinara.Este procedura legala?

Silviu-cornel Bota
 User  Silviu-cornel Bota
a intrebat la 04 Aug. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu-cornel Bota
 User Silviu-cornel Bota
a raspuns userului Ioana Popa la 09 Aug. 2011
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului SILVIU-CORNEL BOTA la 05 Aug. 2011
In cazul in care concedierea a fost dispusa fara o ancheta prealabila si fara chemarea angajatului in ancheta, atunci procedura nu este legala. Decizia de suspendare sau de sanctionare poate fi predata personal sau trimisa prin posta, cu recomandata.
Suspendarea CIM trebuie sa fie precedata de un avertisment scris in care sa fie mentionat faptul motivul abaterii pentru care primeste avertismentul.

ART. 264 1 Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a avertismentul scris;
c retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
d reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
e reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
f desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2 In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
3 Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

ART. 267 1 Sub sanctiunea nulitatii absolute, nici o masura, cu exceptia celei prevazute la art. 264 alin. 1 lit. a, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2 In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Silviu-cornel Bota
 User Silviu-cornel Bota
a raspuns userului Ioana Popa la 05 Aug. 2011
Cred ca nu m-am facut inteles: se stie ca trebuie efectuata cercetarea disciplinara dar cazul in speta este urmatorul- unui angajat care nu mai este dorit in firma i se" fabrica"" o abatere disciplinara oarecare si este pur si simplu scos afara cu ajutorul gardienilor fara a i se inmana nici un documenteventual i se intocmeste bilet de voie pe ziua respectiva.Este informat ca va primi acasa decizia de suspendare a CIM.Angajatul nu mai merge la servici si asteapta acasa documentul-ulterior i se dispune desfacerea CIM ptr.absente nemotivate!Deci, este legala procedura de a fi obligat sa paraseasca unitatea fara decizia de suspendare a CIM ptr.cercetare disciplinara? Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 04 Aug. 2011
Conform Codului Muncii republicat angajatorul poate desface contractul de munca al angajatului pe motivul abaterii disciplinare. Inainte insa de a fi dispusa concedierea, angajatorul este obligat prin lege sa efectueze o cercetare disciplinara, pe perioada careia contractul de munca va fi suspendat. Art. 267 alin. 2 din Codul Muncii prevede ca in vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

Expertii nostri
Ioana Popa
adriana iancu Viviana Serni alexei delimart G Stancu violeta Georgescu Radu Anton