ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Transfer indemnizatie crestere copil la celalalt parinte..


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A



Buna ziua.
La nasterea copilului mama doreste sa beneficieze de indemnizatia pt cresterea copilului depunand dosarul.Dupa 3-4 luni ea doreste reintoarcerea la locul de munca,in aceste conditii transferul indemnizatiei se poate face catre tatal copilului?
Daca da renuntarea mamei trebuie sa coincida cu depunerea dosarului din partea tatalui? Cum ar trebui sa decurga procedura?
Va multumesc.


Adaugata in: Legislatia muncii
Catalina Marinescu
 User  Catalina Marinescu
a intrebat la 19 Feb. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

9 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Anton Claudiu
 User Anton Claudiu
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Iul. 2016
Buna ziua!!! Am si eu o intrebare? Tocmai am fost dat afara de la munca ... mai pot face schimb cu sotia pentru indemnizatie tine sa precizez ca a fost de comun acord!!!! Va multumesc anticipat
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Cristianus Cristiano
 User Cristianus Cristiano
a raspuns userului Daniela Mercioiu la 01 Apr. 2013
ati reusit ? a reusit tatal sa treaca in locul mamei ?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Mercioiu
 User Daniela Mercioiu
a raspuns la intrebare la 13 Mar. 2012
Buna seara,

Ma confrunt si eu cu aceasi problema, am o fetita nascuta in noiembrie 2011 si am optat pentru concediu de 1 an. In iunie cand fetita ar avea 7 luni vreau sa fac schimb cu sotul, eu revenind la munca, el intrand in CCC.
Din raspunsurile dvs am vazut ca se poate, totusi am inteles ca exista un impediment si anume :
Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
P??rin??ii care, ??ntre ei, doresc s?? ????i schimbe op??iunea pentru indemniza??ie pentru cre??terea copilului pe perioada ??n care beneficiaz?? de acest drept.

Solutie:
Potrivit prevederilor art. 2 alin. 7 din OUG nr. 111/2010, odat?? f??cut?? op??iunea, aceasta nu mai poate fi schimbat??. De??i este un drept individual, decizia de a avea un copil, c??t ??i deciziile ulterioare privind cre??terea, ??ngrijirea ??i educarea acestuia sunt luate ??n comun de p??rin??ii/reprezentan??ii legali ai copilului, ??n conformitate cu prevederile Codului familiei. Prin urmare, se aplic?? aceast?? regul?? ??i ??n situa??ia deciziei/op??iunii exprimate ??n cazul concediului ??i indemniza??iei pentru cre??terea copilului.

1. Puteti sa imi spuneti daca si dupa aceasta precizare se poate face totusi schimbul de loc intre cei doi parinti ?
2. Daca sotul primeste indemnizatie de crestere, pot lua si eu stimulentul de insertie ? Din ce am citit legea prevede ca aceste 2 drepturi nu pot functiona simultan.

Multumesc frumos !
Daniela
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului la 05 Mar. 2012
Modificarea acestui concediu pe parcursul acordarii drepturilor se refera la a schimba solicitarea pentru concediu de 1 an in concediu de 2 ani sau invers.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Raluca Antonescu la 05 Mar. 2012
Oricare dintre parinti poate beneficia de acest drept, acest lucru este specificat in OUG 111/2010. Este vorba de schimbarea optiunii de catre solicitant. Daca mama sau tatal solicita concediu de 1 an spre exemplu cererea nu poate fi modificata odata depusa. Insa dupa acest an, cel de al doilea an poate fi luat de tata. Legea nu interzice acest lucru.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marin Marin la 05 Mar. 2012
Oricare din parinti poate beneficia de concediu crestere copil. Mama poate inceta concediul de crestere copil si reveni la locul de munca, iar tatal poate solicita in continuare crestere copil. Articolul pe care il citati dumneavoastra se refera la obligativitatea de a sta cel putin o luna de zile in concediu cu copilul, caz care se adreseaza in speta tatalui. Provine dintr-o lege europeana. In cazul in care mama revine la locul de munca, incetand concediul printr-o cerere, tatal are dreptul sa solicit concediu crestere copil. Titlul intrebarii cuprinde intr-adevar termenul de "transfer" insa in continutul intrbarii doamne spune destul de explicit ca doreste sa revina la locul de munca si sa inceteze concediul. Ceea ce implica o cerere in acest sens.

Sintetizez asadar:

- mama va depune o cerere de incetare a concediului
- tatal depune cerere de acordare a concediului crestere copil catre angajator pentru a beneficia de concediu cerstere copil insotit de plata indemnizatiei.
- mama isi continua acitivitatea si beneficiaza de stimulent insertie dupa depunerea dosarului catre aceeasi entitate care a pltiti si indemnizatia

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marin Marin
 User Marin Marin
a raspuns la intrebare la 22 Feb. 2012
Si nu numai art 2 ci si art. 11 prevede NETRANSFERABILITATEA

"Art. 11. - Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. 1 se acorda pe baza netransferabila persoanelor ai caror copii se nasc incepand cu data de 1 martie 2012, precum si celor aflate in situatiile prevazute la art. 8 alin. 2, incepand cu aceasta data, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b in situatia in care persoana prevazuta la lit. a nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Noi nu suntem EXPERTI....
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Raluca Antonescu
 User Raluca Antonescu
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Feb. 2012
As vrea ca doamna expert, Ioana Popa, sa citeze si art. din lege care prevede ca se poate face acest schimb intre parinti in ce priveste CCC. Eu stiam ca nu este posibil.
Potrivit prevederilor art. 2 alin. 7 din OUG nr. 111/2010, odata facuta optiunea, aceasta nu mai poate fi schimbata. Desi este un drept individual, decizia de a avea un copil, cat si deciziile ulterioare privind cresterea, ingrijirea si educarea acestuia sunt luate in comun de parintii/reprezentantii legali ai copilului, in conformitate cu prevederile Codului familiei.
Prin urmare, se aplica aceasta regula si in situatia deciziei/optiunii exprimate in cazul concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Feb. 2012
Oricare dintre parinti poate beneficia de concediu pentru crestere copil, in conditiile prevazute de lege. Procedura este aceeasi ca si in cazul mamei. Tatal poate depune o cerere pentru acordarea concediului crestere copil si inainte ca mama sa iasa din concediul, astfel incat lui sa i se acorde imediat in continuare acest concediu. Spre exemplu, daca mama revine la locul de munca pe data de 29.02.2012 tatal poate depune chiar si inainte o cerere catre angajatorul sau, pentru acordare concediu cretere copil incepand cu aceasta data, de 29.02.2012. Astfel ca prima zi de lucru a mamei dupa concediu crestere copil va conincide cu prima zi de concediu crestere copil pentru tata. Daca indeplineste conditiile stagiului de cotizare, de 12 luni anterioare nasterii copilului, atunci poate beneficia de concediu si indemnizatie fara nici o problema. Va trebui sa depuna dosarul pentru indemnizatie la fel cum a procedat si mama.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024