ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

transfer proprietate


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

In cazul in care o firma X va fi vanduta, fara a se face modificari privind clauzele contractuale,organizatorice sau ale contractului colectiv, care sunt obligatiile firmei pe langa informarea reprezentantului salariatilor?


Multumesc si astept raspunsul dvs.

Numai bine,

Karmen Fabian

Human Resources Manager

Mobile:+40 728 106 511





Adaugata in: Legislatia muncii
Karmen Fabian
 User  Karmen Fabian
a intrebat la 13 Iul. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

1 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
George Andreescu
 Expert George Andreescu (Specialist, Morgan Sol Romania)
a raspuns la intrebare la 09 Iul. 2011
In art. 169 alin. 1, Codul muncii prevede ca in cazul in care se produce un transfer al unita??ii sau al unor par??i ale acesteia catre un alt angajator, in condi??iile legii, salaria??ii beneficiaza de protec??ia drepturilor lor.

Acestea sunt prevazute in Legea nr.67/2006 privind protec??ia drepturilor salaria??ilor in cazul transferului intreprinderii, al unita??ii sau al unor par??i ale acesteia.

In conformitate cu art. 169 alin.2 din Codul muncii ??i art. 5 alin.1 din Legea nr.76/2006 , drepturile ??i obliga??iile cedentului care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului vor fi transferate integral cesionarului.

Drepturile ??i obliga??iile privind lucratorii la data transferului sunt transferate, fara sa mai fie nevoie de vreo formalitate, cesionarului cel care devine noul proprietar al intreprinderii, unita??ii sau unei par??i a acesteia.

Salaria??ii, inclusiv cei care au contractul individual de munca suspendat datorita concediului pentru cre??terea copilului, devin salaria??ii cesionarului ca urmare a transferului intreprinderii.

In aceasta situa??ie potrivit textelor legale mai sus enun??ate, salariatei aflate in concediu pentru cre??terea copilului i-au fost transferate integral toate drepturile ce decurgeau din raporturile sale de munca cu fostul angajator, noului angajator. Astfel, noul angajator trebuie sa-i acorde toate drepturile stabilite in contractul individual de munca, printre acestea regasindu-se ??i func??ia ??i salariu, ceea ce inseamna ca, nu poate sa modifice, ca o consecin??a a transferului, vreunul dintre elementele contractului salariatului preluat.

Func??ia ??i salariul constituie elemente esen??iale ale contractului ce nu pot fi schimbate decat cu acordul par??ilor, iar schimbarea din func??ie, avand ca rezultat diminuarea salariului, nu poate fi facuta decat cu acordul salariatului, in caz contrar angajatorul procedand la modificarea unilaterala a contractului, ceea ce presupune incalcarea dispozi??iilor art.41 din Codul muncii.

Angajatorul poate modifica temporar locul ??i felul muncii, fara consim??amantul salariatului, ??i in cazul unor situa??ii de for??a majora, cu titlu de sanc??iune disciplinara sau ca masura de protec??ie a salariatului, in cazurile ??i in condi??iile prevazute de Codul muncii .

In cazul transferului intreprinderii, modificarea locului muncii de la sediul cedentului la sediul cesionarului este efectul transferului contractului individual de munca.

Alte intrebari despre Legislatia muncii

TOP RASPUNSURI 2024