ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Venituri care se iau in calcul la stabilirea ajutorului de somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
La disponibilizare am primit ca drepturi salariale si drepturi de natura salariala o suma . In afara acestor drepturi am primit compensatii salariale conform contractului colectiv de munca. Angajatorul (companie privata) a retinut si virat contributia la somaj la veniturile salariale si de natura salariala (concediu de odihna si salarii pentru iesirea la pensie). Nu sa retinut ajutor de somaj peentru salariile compensatorii. Toate aceste retineri sunt conform reglementarilor din Codul fiscal - actualizat. AJOFM nu ia in calcul la stabilirea dreptului la ajutorul de somaj decat veniturile salariale, cu toate ca in baza lor de date apar cu veniturile pentru luna mai cu valoarea salariului si veniturilor salariale pentru care sa retinut somajul.
Care este valoarea care trebuie luata in calcul la stabilirea dreptului de somaj tinand cont ca dupa 38 de ani de munca este prima data cand apelez la acest sistem (nu indeplinesc conditiile de vechime cu 3 luni pentru pensie anticipata, motivul inscrierii la somaj).
Va multumesc.

Kavan Vasi
 User  Kavan Vasi
a intrebat la 08 Aug. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Kavan Vasi la 12 Aug. 2014
Nu stiu care este povestea cu luna mai. Daca ati lucrat toata luna si deci s-a platit contributie integral pentru ea atunci ar trebui sa fie luata in considerare la stabilirea dreptului pentru somaj. Nu se face media veniturilor brute pe ultimele 12 lui pentru acordarea procentului de 10%, cred ca v-am redat mai jos modalitatea de calcul. Salariul de baza lunar este cel din contractul dvs de munca, si nu cel realizat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Kavan Vasi
 User Kavan Vasi
a raspuns userului Ioana Popa la 11 Aug. 2014
Multumesc pentru raspuns. Nu sunt lamurita de ce agentia de somaj nu ia in calcul veniturile salariale si de natura salariala primite de mine in luna mai a.c. Fac mentiunea ca am depus anexa 26 cu toate veniturile pe 12 luni, in baza de date privind contribuabilul apare pe luna mai toata suma din care sa retinut ajutorul de somaj. Normal nu ar fi sa se faca media veniturilor brute pe ultimile 12 luni si 10% aplicat la aceste venituri sa se adauge la ISR ( tinand cont ca am peste 38 ani de vechime)?
Cu stima si respect!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Aug. 2014
Somajul se acorda daca in cele 24 de luni anterioare datei la care depuneti cererea si actele necesare exista cel putin 12 luni de stagiu de cotizare la somaj. Calculul indemnizatie se face in baza valorii ISR si a salariului de baza (cel din contract) din ultimele 12 luni la care se calculeaza un procent diferential in functie de vechimea detinuta.

ART. 39 - Legea 76/2002 actualizata
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.

Valoarea ISR, conform aceleiasi legi a somajului, este de 500 lei.

ART. 33^1
Valoarea indicatorului social de referinta este de 500 lei.

Alte intrebari despre Legislatia muncii