ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

decizie privind acordarea pensiei pentru limita de varsta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Unui angajat i s-a emis decizia de pensioanare, a carei data este 17 martie 2014, mie mi-a adus la cunostinta abia astazi 07.04.2014 despre acest lucru. In decizie este specificat " Drepturile au fost stabilite incepand cu data de 05.02.2014".
Intrebarea mea este : Cu ce data inregistrez in revisal incetarea de drept?
Multumesc!

Adaugata in: Pensii
Mirela Flore
 User  Mirela Flore
a intrebat la 07 Apr. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Apr. 2014
Noi mergem pe ce prevede codul muncii si nu pe o practica mai mult sau nu sustinuta legal de unii inspectori.Inca odata, daca persoana respectiva indeplinea cumultativ conditiile de pensionare stagiu si varsta standard CIM trebuia incetat la data indeplinirii acestor conditii.Desfasurarea activitatii pe mai departe in baza aceluiasi contract de munca in opinia mea este in afara cadrului legal.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Apr. 2014
Art. 57
(1) Nerespectarea oricareia dintre conditiile legale necesare pentru INCHEIEREA valabila a contractului individual de munca atrage nulitatea acestuia.

Incheierea contractului sau de munca tind sa cred ca a fost prefect valabila, cat timp a mers fara probleme.

Unii inspectori ITM merg si pe varianta utilizarii datei comunicarii deciziei de catre salariat, ca data a incetarii contractului. Nu neaparat corect, pentru ca odata stabilita prin decizie a Casei de pensii se trece de la statutul de salariat la cel de pensionar, incetarea statutului de salariat avand loc de drept la daca comunicarii deciziei.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Apr. 2014
Nu este vorba de incheierea unui CIM si nerespectarea conditiilor decat daca vorbim de un pensionar care nu are drept de cumul, altfel nu isi are locul nulitatea. Se dispune direct incetarea contractului de munca la data la care angajatorul a intrat in posesia decizie de pensionare, in mod normal, sau cel putin as ar trebui.

Este vorba de data comunicarii deciziei catre pensionar si nu catre angajator.

In plus de asta angajatul nu a lucrat in baza unui CIM nul, doar daca se ajunge la situatia in care conditiile de incheiere a documentului nu sunt respectate atunci vorbim de nulitate.

Nu puteti inceta un contract de munca in baza unor articole coroborate, aveti un singur temei de incetare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Daca decizia de pensionare este la implinirea conditiilor de stagiu minim si varsta standard de pensionare incetati CIM in baza art 56 litera d coroborat cu art 57 din Codul muncii republicat.Practic salariatul a prestat activitate si ulterior datei pentru care ar fi trebuit incetat la data de 05.02.2014, motiv pentru care contractul intra in nulitate fiind in afara legii ulterior datei mentionate.Daca insa pensionarea este cu reducere de versta pentru lucru in conditii de grupa, deosebite, speciale , invaliditate, pensie anticipata sau anticipata partiala incetati CIM in baza art 56 litera cu data de maine dupa ce vi s-a comunicat decizia de pensionare.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 07 Apr. 2014
Incetarea de drept a CIM ar trebui sa aiba loc cu data la care i s-a comunicat salariatului decizia de pensionare, pentru ca in unele situatii el nu are drept de cumul. Daca este vorba de o pensie pentru limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare, contractul de munca ar fi trebuit sa inceteze de drept la data la care salariatul a indeplinit cumulativ toate conditiile de pensionare. Vedeti art. 56 (1) lit. c) din Codul muncii republicat, acela este temeiul incetarii.

Alte intrebari despre Pensii

TOP RASPUNSURI 2024