ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

MODALITATEA DE INCETARE A CIM PENTRU PENSIE INVALIDITATE


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Un salariat a primit in data de 01.08.2011 de la comisia de expertiza decizia de incadrare intr-un grad de invaliditate , decizie care s-a inregistrat la societate in data de 02.08.2011. Concediul medical i s-a acordat pana la data de 05.08.2011. In baza deciziei de la comisia de expertiza , salariata a depus dosarul de pensie boala cu data de 06.08.2011, dorind si incetarea activitatii.
Conform Codului muncii , CIM inceteaza de drept la data comunicarii deciziei de pensie de invaliditate.Este vorba de decizia de pensie emisa de casa de pensii?
In acest caz ce face salariata ?
Dosarul pentru pensie boala a fost depus la casa de pensii, concediu medical nu i se mai acorda . Ce face salariata de la data depunerii dosarului si pana la primirea deciziei de la casa de pensii care dureaza 3-4 luni? Cum va aparea in evidente la serviciu. ? Concret , care este procedura in cazul pensiei de invaliditate , dupa primirea deciziei de la comisia de expertiza ?.


Adaugata in: Pensii Pensii
Paula-gabriela Grama
 User  Paula-gabriela Grama
a intrebat la 10 Aug. 2011
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Stefan Ionascu la 10 Sep. 2013
Contractul de munca se desface in temeiul art. 61 c) in cazul in care organele competente stabilesc ca salariatul nu mai este apt total pentru prestarea acelui tip de activitate. Inclusiv pentru gradul III se poate desface CIM in acest temei. Iar desfacerea se face cu preaviz. Nu scrie nicaieri ceea ce mentionati dvs., desi apreciez convingerea. CM se acorda la toate gradele, I, II sau III. Gradul se poate stabili si pe perioada concediului medical. Singura diferenta intre cele 3 este ca numai in cazul incadrarii in gr II persoana mai poate desfasura activiate dar numai cu jumatate de norma.

Iar daca se emite o decizie de pensionare, indiferent de tipul ei, CIM inceteaza de drept conform legii, in temeiul art. 56 c). din Cod.

In situatia de fata se vorbeste despre decizia medicala nu de cea de pensionare, sunt doua documente diferite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Stefan Ionascu
 User Stefan Ionascu
a raspuns userului Marius Ion la 10 Sep. 2013
Contractul se desface cu 61 litera c), fara sa se dea CM la cei de gradul I sau II.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mare Ka
 User Mare Ka
a raspuns userului Marius Ion la 08 Nov. 2012
Dle Marius Ion,

Vizavi de subiectul asta, am citit in ultima luna 3 variante diferite date de catre expertii R&S, citim aceeasi lege si fiecare o interpretreaza diferit se pare. Dna Ganea spunea ca se inchide cu acordul partilor, la momentul primirii deciziei de la comisia de expertiza, dna Popa zicea ca se inchide cu 65 "c" la momentul primirii deciziei de la comisia de expertiza, dv spuneti ca se inchide cu 56 "c" dupa ce in prealabil ii faci CFS. Sincer, nu ma hotarasc care sa o adopt. Eu am un caz care mi-a adus ieri 7.11.2012 decizia de la comisia de expertiza, emisa de fapt in 17.10.2012, gradul de invaliditate s-a stabilit in 10.09.2012, iar ultima zi de medical a fost 15.10.2012. La ITM mi-au zis ca sub nici o forma nu inchid retroactiv, si sa-l bag in cfs ; daca ii inchid CIM cu 65"c" cum zice dna Popa, zilele in care el a fost pontat aferent intervalului expirarii medicalului si pana a ajuns la mine decizia, cui i se imputa in cazul in care se sesizeaza cei de la pensii? Omul nu vrea sa-si faca cerere de CFS pe motiv ca nu este vina lui si nici cerere de incetare cu acordul partilor, tot legea spune ca i se inchide contractul de munca cu ziua imediat urmatoare expirari medicalului. Sunt in dilema, sincer.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marius Ion
 Expert Marius Ion (Avocat, MILegal)
a raspuns la intrebare la 11 Aug. 2011
Incepand cu data de 01 mai 2011 litera d a art. 56 din Codul muncii se modifica si va avea urmatorul continut: ???la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare;".

Astfel, in cazul pensiei pentru invaliditate, contractul individual de munca va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensie.

Decizia de pensie la care face referire art. 56 nu este decizia medicala asupra capacitatii de munca, ci decizia casei teritoriale de pensii. In consecinta, contractul individual de munca va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensionare pentru invaliditate.

Conform art. 56 alin. 2 din Codul muncii , pentru situatiile prevazute la alin. 1 lit. d-k, printre care regasim si comunicarea deciziei de pensie pentru invaliditate, constatarea cazului de incetare de drept a contractului individual de munca se face in termen de 5 zile lucratoare de la intervenirea acestuia, in scris, prin decizie a angajatorului, si se comunica persoanelor aflate in situatiile respective in termen de 5 zile lucratoare.

Pensia de invaliditate poate fi cumulata cu veniturile salariale numai de catre pensionarii de invaliditate gradul III daca nu depasesc jumatate din programul normal de lucru al locului de munca nu si de pensionarii cu gradul I sau II de invaliditate.

Pentru pensionarii de grad 1 si 2, legiuitorul a scapat din vedere faptul ca ei nu pot presta activitate in perioada cuprinsa intre emiterea deciziei medicale asupra capacitatii de munca si data comunicarii deciziei de pensionare. In incercarea de a gasi o solutie pentru aceasta scapare a legiuitorului, consideram ca pentru aceasta perioada salariatul trebuie sa formuleze o cerere de concediu fara plata.

Astfel, CIM va inceta de drept la data comunicarii deciziei de pensionare, urmand ca in perioada dintre data expirarii concediului medical si data comunicarii deciziei de pensionare salariatul sa beneficieze de concediu fara plata.

Alte intrebari despre Pensii

Expertii nostri
Ioana Popa
Gratiela Petrescu Viviana Serni violeta Georgescu Radu Anton G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024