ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

incetare contract


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Ce trebuie urmarit cand se face incetarea contractului individual de munca conform articolului 61 litera a ?

Adaugata in: Resurse umane
Anisoara Natarau
 User  Anisoara Natarau
a intrebat la 12 Iun. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Liliana Ladaru la 19 Iun. 2012
Daca angajatul prezinta documente care sa ii justifice absenta, in nici un caz nu se mai aplica dispozitiile art. 51 alin. 2, absentele fiind astfel motivate prin prezentarea documentelor justificative. In caz contrar da, se suspenda contractul conform art. mentionat.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Liliana Ladaru
 User Liliana Ladaru
a raspuns la intrebare la 14 Iun. 2012
Temeiul de drept de aplicare a sanctiunii disciplinare: art.247 alin.1 si 2, art.248 alin.1 - lit....- o alegeti dvs. in functie de ce sanctiune aplicati si art. 61 lit."a" - numai in cazul desfacerii disciplinare a CIM. Mai jos va ofer o spicuire dintr-un articol:
In practica, “in vederea cercetarii disciplinare, angajatorul va numi o comisie din care va face parte, fara drept de vot, in calitate de observator, si un reprezentant al organizatiei sindicale al carei membru este salariatul cercetat daca nu este membru al niciunei organizatii sindicale, din comisie trebuie sa faca parte un reprezentant al salariatilor.

Unul dintre elementele cele mai importante care vor trebui clarificate in cadrul cercetarii disciplinare este vinovatia, avand in vedere ca, in lipsa acesteia, salariatul nu raspunde disciplinar. In lipsa vinovatiei si in functie de natura faptelor savarsite, salariatul ar putea face obiectul unei proceduri de concediere pentru necorespundere profesionala. In acest sens, este de precizat ca decizia de sanctionare disciplinara emisa pentru o fapta comisa, fara vinovatie, din cauza necompetentei profesionale risca sa fie anulata in caz de litigiu.
Discutiile purtate la cercetarea disciplinara se consemneaza intr-un proces-verbal care urmeaza a fi semnat de toti participantii.
Daca, in urma efectuarii cercetarii disciplinare, angajatorul a respins apararile salariatului, se va emite in scris decizia de sanctionare. In functie de gravitatea faptelor savarsite, se va putea aplica sanctiunea cea mai severa, respectiv concedierea.

Conform dispozitiilor Codului Muncii, sub sanctiunea nulitatii, decizia de sanctionare trebuie sa cuprinda urmatoarele elemente: a descrierea faptei care constituie abatere disciplinara; b precizarea prevederilor legale, din regulamentul intern, din contractul individual de munca sau din contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de catre salariat; c motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in cadrul cercetarii disciplinare; d temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica; e termenul in care sanctiunea poate fi contestata, precum si f instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.
Toate elementele prevazute de lege trebuie sa apara in decizia de concediere disciplinara. In caz contrar, instanta va proceda la anularea deciziei si, la cererea salariatului, va dispune reintegrarea acestuia in functia anterior detinuta, cu plata salariilor indexate, pe care le-ar fi primit in perioada dintre data concedierii constatate ilegale si data reintegrarii efective”.

Autori: Andreea Ionescu - Avocat asociat
Mihai Anghel, Avocat colaborator, Tuca Zbarcea & Asociatii
Sper sa va fie de folos!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Liliana Ladaru
 User Liliana Ladaru
a raspuns userului la 14 Iun. 2012
Daca cercetarea disciplinara se face in urma absentelor nemotivate ale salariatului, acesta neputand justifica absenta de la program, prezentand documente care sa-i motiveze absenta , trebuie sa inregistrati perioada de absente in Revisal, fiind un caz de suspendare a CIM conf. art. 51 alin.2 din Codul Muncii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 13 Iun. 2012
Este necesara desfasurarea unui cercetari disciplinare prealabile, in urma careia s se stabileste daca salariatul se face sau nu vinovat de fapta imputata. Comunicati salariatului demarearea cerctarii si fapta care i se imputa, printr-o convocare scrisa privind cercetarea disciplinara, in care sa mentionati data, ora si locul in care se va desfasura cercetarea. Comunicarea se va considera efectuata numai dupa semnarea de catre salariat pentru primirea convocarii. Convocarea poate fi inmanata salariatului sau transmisa prin posta, cu recomandata. Daca salariatul semneaza pentru primirea convocarii dar nu se prezinta pentru cercetare la data fixata, puteti dispune direct sanciunea fara a mai parcurge procedura de cercetare disciplinara conform legii.

Art. 248
1 Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a avertismentul scris;
b retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
2 In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
3 Sanctiunea disciplinara se radiaza de drept in termen de 12 luni de la aplicare, daca salariatului nu i se aplica o noua sanctiune disciplinara in acest termen. Radierea sanctiunilor disciplinare se constata prin decizie a angajatorului emisa in forma scrisa.

Art. 251
1 Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia celei prevazute la art. 248 alin. 1 lit. a, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2 In vederea desfasurarii cercetarii disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat in scris de persoana imputernicita de catre angajator sa realizeze cercetarea, precizandu-se obiectul, data, ora si locul intrevederii.
3 Neprezentarea salariatului la convocarea facuta in conditiile prevazute la alin. 2 fara un motiv obiectiv da dreptul angajatorului sa dispuna sanctionarea, fara efectuarea cercetarii disciplinare prealabile.
4 In cursul cercetarii disciplinare prealabile salariatul are dreptul sa formuleze si sa sustina toate apararile in favoarea sa si sa ofere persoanei imputernicite sa realizeze cercetarea toate probele si motivatiile pe care le considera necesare, precum si dreptul sa fie asistat, la cererea sa, de catre un reprezentant al sindicatului al carui membru este.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024