ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Incetare contract in cazul angajatei in post-natal


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog sa ma consiliati in urmatoarea situatie:
Angajatorul inchide societatea 1 si isi muta angajatii pe alta societate 2. In ziua incetarii o angajata naste (nu era in concediu pre-natal) si revisalul este rectificat cu activare. Din moment ce angajata este in post-natal, cum se poate inceta contractul, pentru a se trece pe societatea 2? Mentionez ca societatea 1 este in proces de inchidere. Cum o afecteaza pe angajata o eventuala incetare de drept in timpul concediului post-natal din punct de vedere al indemnizatiei?
Va multumesc frumos!

Veve Mihaela
 User  Veve Mihaela
a intrebat la 27 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Georgeta Ganea la 27 Sep. 2013
Este vorba de doua societati ale aceleaisi persoane, asa cum reiese din speta. Nu se aplica regulile cesiunii, pentru ca nu cumpara propria societate 1 cu societatea 2, tot a sa, nu are sens. Normal se inceteaza contractele de munca fie prin disponibilizari daca se fac concedieri anterior inchiedrii societatii, fie de drept odata ce firma isi inceteaza existenta.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 27 Sep. 2013
Vedeti poate va incadrati cumva la art 173 din codul muncii republicat daca nu se renunta la salariati .
Capitolul V - Protectia drepturilor salariatilor in cazul transferului intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia


Art. 173
(1) Salariatii beneficiaza de protectia drepturilor lor in cazul in care se produce un transfer al intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia catre un alt angajator, potrivit legii.
(2) Drepturile si obligatiile cedentului, care decurg dintr-un contract sau raport de munca existent la data transferului, vor fi transferate integral cesionarului.
(3) Transferul intreprinderii, al unitatii sau al unor parti ale acesteia nu poate constitui motiv de concediere individuala sau colectiva a salariatilor de catre cedent ori de catre cesionar.

Art. 174
Cedentul si cesionarul au obligatia de a informa si de a consulta, anterior transferului, sindicatul sau, dupa caz, reprezentantii salariatilor cu privire la implicatiile juridice, economice si sociale asupra salariatilor, decurgand din transferul dreptului de proprietate.
;;;;

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Sep. 2013
Salariatii nu pot fi trecuti pe o alta societate decat daca ei accepta acest lucru, prin incheierea unor contracte noi cu ei.

Conform legii, in momentul in care angajatorul se dizolva contractele de munca existente inceteaza de drept. Dar salariata in cauza va trebui sa semneze un nou contract pe societatea 2 ca sa poata continua activiatea asa.

Salariata in cauza poate merge apoi, cu certificatul medical, la Casa de sanatate, pentru a fi preluata in plata. Iar dupa ce termina concediul puteti semna cu ea noul contract de munca. Ar putea fi luata in calcul si varianta semnarii unui CIM nou in timpul concediului dar va trebui sa va prezinte certificatul meducal la dosarul de la noua firma si adeverinta pentru stagiul de cotizare la sanatate. Fiind aceeasi conducere (acelasi patron), cred ca nu vor fi complicate lucrurile. Daca semneaza CIM inainte sa iasa din medica, cel dintai se va suspenda in continuare pe baza certificatului medical.

Alte intrebari despre Resurse umane