ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

sanciunea cu reducerea salariului de baza se evidentiaza in REVISAL


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Prin aplicarea unei sanctiuni de diminuare a salariului de baza, temporar un element al Contractului Individual de Munca ( salariul ) se modifica . Este necesara inregistrarea modificarii in Registrul General de Evidenta al Salariatilor. Daca da, care este documentul in baza caruia se opereaza modificarea?

Adaugata in: Resurse umane
Valentina Trofin
 User  Valentina Trofin
a intrebat la 19 Ian. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului adriana iancu la 23 Ian. 2015
O ultima interventie. Daca eu sunt salariatul, nu voi semna actul aditional. Nu ma puteti obliga sa semnez, nu ma puteti sanctiona pentru acest lucru.
Si, atunci, intreb : cum faceti act aditional fara semnatura mea?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Marian Vasile la 22 Ian. 2015
In opinia mea decizia nu inlocuieste actul aditional, ci il genereaza.
Inregistrarea in Revisal a reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara nu este prevazuta expres de HG 500/2011, insa aceasta trebuie inregistrata intrucat vizeaza modificarea unui element al contractului individual de munca.
Prin urmare reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor in baza deciziei de sanctionare disciplinara, dar modificarea contractului individual de munca este reglementata la art. 41-48 Codul muncii si implica obligatoriu acordul salariatului.
Art. 41. Codul muncii (modificarea contractului de muncă)
(1) Contractul individual de muncă poate fi modificat numai prin acordul părţilor.
Conform dispozitiilor art. 41 alin. (3) lit. e) din Codul muncii: modificarea contractului individual de munca se refera la oricare dintre elementele: (...) e) salariul.
Art. 17 Codul muncii
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului adriana iancu la 22 Ian. 2015
Cu tot respectul cuvenit, nu inteleg de ce insistati pe ideea actului aditional. Este ilogic sa intocmesc si decizie si act aditional pentru aceeasi actiune (sanctiune).
Diminuarea salariului ca sanctiune disciplinara este un act unilateral al angajatorului, concretizat printr-o decizie, care poate fi contestata in justitie de catre salariat.
Actul aditional presupune acordul partilor semnatare asupra modificarii unui element contractual. Unde este acordul salariatului in acest caz?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns userului Marian Vasile la 22 Ian. 2015
Sanctiunea consta in reducerea salariului de baza, deci in perioada in care se aplica sanctiunea salariul brut al angajatului va fi salariul de baza diminuat cu procentul respectiv.
Conform art. 4 alin. (2) din HG 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor, orice modificare a elementelor prevazute la art. 3 alin. (2) lit. a), c)-g), printre care regasim si salariul se inregistreaza in registru cel tarziu in ziua lucratoare anterioara implinirii termenului de 20 de zile lucratoare prevazut la art. 17 alin. (5) din Codul muncii republicat. In aceasta situatie este reglementata obligatia de a inregistra in registru modificarea elementului salariu de baza a avut in vedere numai cazurile de modificare a acestuia prin acordul partilor si ca efect al unui act normativ.
Modificarea salariului de baza poate interveni si prin actul unilateral al angajatorului cu titlu de sanctiune disciplinara pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%. In aceasta situatie angajatorul va intocmi atat o decizie,care se comunica angajatului in 5 zile calendaristice de la emitere, cat si un act aditional la contractul individual de munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului adriana iancu la 21 Ian. 2015
Stimata doamna expert, reducerea salariului ca sanctiune disciplinara nu se face prin incheiere de act aditional, ci prin decizie a angajatorului.
Un singur argument : ce se intimpla daca salariatul nu vrea sa semneze actul aditional? Nu va mai fi sanctionat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Iancu
 Expert Adriana Iancu
a raspuns la intrebare la 20 Ian. 2015
HG 500/2011 nu prevede operarea reducerii salariului de baza ca sanctiune disciplinara in registrul general de evidenta a salariatilor. Insa aceasta reducere va trebui operata in Revisal, deoarece ea vizeaza modificarea unui element al registrului de evidenta a salariatilor prevazut de art. 3 alin.(2) lit.g) din HG 500/2011. Prin urmare reducerea salariului de baza ca sanctiune disciplinara se inregistreaza in Revisal urmand pasii privind modificarea salariului, respectand prevederile Codul muncii si in HG 500/2011, adica prin incheierea de acte aditionale la contractul individual de munca atat la inceperea cat si la sfarsitul perioadei pentru care s-a aplicat sanctiunea. Aceste inregistrari vor fi facute respectandu-se termenul de 20 de zile lucratoare prevazut la art 17 alin (5) din Codul muncii.

Alte intrebari despre Resurse umane

TOP RASPUNSURI 2024