ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Sporul de weekend: conditii de acordare legala


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Va rog frumos sa ma ajutati cu sporul de weekend, in ce conditii se acorda acest spor si cum ? Fata de salariul tarifar de incadrare sau fata de salariul realizat?Este permanent sau temporar? Multumesc frumos.
Cu stima,

Elisabeta Gros
 User  Elisabeta Gros
a intrebat la 06 Feb. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

13 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Iulian Niculae
 User Iulian Niculae
a raspuns la intrebare la 10 Feb. 2014
Consider ca sporul de weekend nu este un spor permanent, ci se acorda numai in situatia in care un salariat lucreaza pe timpul weekendului. Din punctul meu de vedere acesta poate fi trecut in contractul individual de munca, insa obligatia mea ca angajator este sa il acord numai atunci cand salariatul lucreaza sambata si/sau duminica. Daca acesta, in cursul a doi ani de activitate, lucreaza doar un weekend atunci el va fi platit doar in luna respectiva cu acel spor.
Acelasi lucru se poate spune si despre sporul de noapte. Daca stiu ca acel salariat poate lucra si pe timp de noapte, in contractul de munca voi specifica si acest spor, conform procentului minim din codul muncii. Insa, repet, daca salariatul lucreaza doar in noaptea de Craciun, el va fi platit cu spor de noapte doar in luna decembrie. Cum poate fi considerat acest spor, permanent ?
Ref. la intrebarea dnei Camelia, consider ca sporul stabilit in procent se calculeaza la salariu tarifar de incadrare iar ca suma fixa se adauga la acest salariu, facand parte din salariul realizat in luna respectiva, pentru care platiti toate conrtibutiile.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Feb. 2014
Cine lucreaza in domeniu sunt convinsa ca va intelege problema asa cum trebuie inteleasa .
Zilele trecute tocmai se ridica o problema privind calculul indemnizatiei concediului de odihna si pozitia auditului fata de un spor care intra sau nu la calculul acesteia
Sustin ca sporul de WK-end trebuie tratat ca un spor de noapte , nu este element salarial negociabil la nivel individual nu intra in calculul indemnizatie de concediu pentru ca nu este spor permanent asa cum acestea sunt definite.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Feb. 2014
Ce legatura are raportul statistic cu operarea in Revisal conform HG 500/2011 nu stiu, sincer. Sporul se poate stabili si in cuantum, suma fixa (1 leu pe ora de exemplu). Si se opereaza astfel in Revisal. Nu este nicaieri prevazut ca se trec doar sporurile care se aplica la salariul de incadrare lunar. Cititi cu mare grija actul normativ.

Din specificatiile tehnice: ?ncep?nd cu această versiune, sporurile vor putea fi ?nregistrare și transmise ?n registrul general de evidență a salariaților at?t sub formă de procent c?t și valoric (cuantum), ?n conformitate cu prevederile impuse prin H.G.1105/2011.

In HG 500/2011:

Art. 3
(2) Registrul se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde urmatoarele elemente:
.............................
g) salariul de bază lunar brut şi sporurile, astfel cum sunt prevăzute ?n contractul individual de muncă

Nu vorbim de variatiile lunare, ci de ceea ce se opereaza in Revisal, conform acestui act normativ si a specificatiilor tehnice. Atat si nimic mai mult. Ati deviat putin cam mult de la subiect, v-ar propune sa ne oprim.

Va doresc succes si relansez rugamintea de a opri discutia aici.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Feb. 2014
Extras din normele metodologice la intocmirea raportului statistic S3
?n Cap.II col.1 sunt cuprinse sumele brute plătite din fondul de salarii pentru timpul lucrat, inclusiv plata lunară a managerilor sau, după caz, indemnizaţia brută a administratorilor sau premii de performanţă acordate acestora, potrivit contractelor de management, de administrare, de mandat sau a contractelor de performanţă ?ncheiate, potrivit legii:
- salariile de bază brute corespunzătoare timpului efectiv lucrat ?n program normal şi suplimentar (inclusiv indexările, indemnizaţiile de conducere, salariile de merit şi alte drepturi care potrivit actelor normative fac parte din salariul de bază);
--- sporurile şi indemnizaţiile acordate sub formă de procent din salariul de bază brut sau ?n sume fixe;
---- alte adaosuri la salarii potrivit legii sau stabilite prin contracte colective de muncă;
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului Ioana Popa la 07 Feb. 2014
Doamna sunt usor uimita.Este spor de WK-end WK-end inseamna sambata si duminica.Poate sunt eu absurda si nu pot intra in rationamentul dvs.
La fel si pentru lucru din sarbatorile legale,Sporul se acorda punctual pentru ziua legala lucrata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Feb. 2014
Este spor de weekend si nu adaos salarial, legea il defineste clar ca spor. Iar in Revisal se poate opera, incercati sa verificati totusi in programul actual inainte sa insistati pe "nu se poate". La rubrica Angajator - Lista sporuri, la pagina 5 a listei, penultimul spor listat este chiar cel de WK. Unde in lege apare ca nu se poate acest lucru, pe mine recunosc ca ma lasa tot nedumerita. Ba mai mult, legea precizeaza ca angajatorul poate adauga denumiri ale sporurilor acordate in program, atat timp cat ele nu se regasesc deja printre cele listate de program.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Feb. 2014
Nu inainte de a va sublinia ca in cazul salariatilor cu program 12/24 de exemplu, ei acopera weekenduri, si nu doar ocazional. Devine spor acordat destul de regulat. La fel, se va calcula si acorda sporul conform legii.

Si mai mult, modalitatea de acordarea a sporului de weekend se stabileste prin CCM sau CIM, legea spune "spor la salariul de baza", nu se precizeaza ca aplicarea lui se face obligatoriu la salariul corespunzator weekendului lucrat. Se paote aplica si la cel lunar, pana la urma este la latitudinea angajatorului cum il stabileste si cum il acorda, in functie de nevoile interne. Poate fi foarte bine aplicat la cel lunar.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 07 Feb. 2014
Sporul de weekend se raporteaza la salariul de baza, corespunzator perioadei lucrate in weekend. Haideti sa ne oprim aici cu contradictia, incercati sa cereti si opinia altor specialisti si chiar juristi. Veti gasi aceeasi explicatie.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Feb. 2014
Sporul de WK-end se acorda de fiecare angajator intr-un procent negociat de parti daca aveti CCM sau stabilit de angajator in lipsa acestuia.Trebuie sa aiba o valoare care sa motiveze salariatii care potrivit programului de munca sunt nervoiti sa vina la serviciu samcata duminica.Nu este spor permanent pentru ca nu se raporteazxa la salariul de incadrare se calculeaza asa cum v-am spus mai sus .Voi veni cu un exemplu
Sa presupunem ca un salariat are un sdalariu de 1200 lei.Potrivit programului de lucru in cursul lunii februarie vine la serviciu in program de opt ore 3 duminici si 3 sambete.La unitate acest spor pentru lucru in WK-end este de 15%
Calculam suma cuvenita acestui spor
In luna februarie sun 20 zile lucratoare*8ore=160
1200/20/8=7,5 leipe ora
3 sambete si 3 duminici a cate 8 ore inseamna 48 ore lucrate in WK-end
Suma acordata ca spor de wk-end 7,5 *48*15%=54 lei
Bineinteles ca aceasta suma difera de la o luna la alta in functie de cate ore a lucrat in WK-end.Este un drept considerat ca adaos la salariu si se reflecta in statul de plata.Nu poate fi trecurt in REVISAL pentru ca nu poate fi cuantificat
Daca ati trece 15% atunci s-ar ra[orta automat la salariul de baza si suma ar fi cu totul alta, ar genera o informatie gresita asupra valorii acestui spor.
Poate nu e tocmai potrivit ocazional , cel mai bine ca adaos la dreturile negociate in CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Sporul permanent este acel spor care se raporteraza la salariul de baza cum ar fi spor vechime, spor periculozotate, spor conditii grele, spor antena.
Exemplu in CIM
Salariu de baza 1000
Spor vechime 10% 100lei
Spor periculozitate 10% 100lei
Spor conditii grle 5% 50 lei

In plus, in baza programului de lucru , salariatul poate lucra noaptea si benerficiaza de spor de noapte
Sporul de 25% se acorda doar pentru orele lucrate in intervalul 22.00-6.00 , deci nu se raporteaza la salariu de baza.Se calculeaza tariful orar in luna respectiva se inmulteste cu numarul orelor de noapte si cu 25% Bineinteles ca valoarea acestui spor difera de la o luna la alta in functie de nr. de ore de noapte lucrate
La fel si sporul de WK-END.Se imparte salariul de baza la nr de ore normat din luna , se afla tariful orar se inmulteste cu nr de ore lucrate in WK-end si cu sporul atribuit acestor ore.Si in acest caz suma cuvenita acestui spor difera de la o luna la alta in functie de nr de ore lucrate in WK-end.
Aceste drepturi sunt ocazionale in terminologia statistica.Se acorda in functie de programul; de lucru al salariatului.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [1]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului georgeta ganea la 06 Feb. 2014
Reluam aceeasi discutie. Sporul de WK poate fi spor permanent, difera valoarea lui de la o luna la alta, dar cat timp este in contract este permanent. Si poate foarte usor capata acest statut. Incercati sa va schimbati putin optica, mai ales ca aveti lege care prevede destul de clar cum se acorda acest spor si ca se poate trece in CIM.

Nu exista niciun cadrul legal care sa stabileasca faptul ca aces spor este unul ocazional si nu poate fi si permanetn.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Atat timp cat se acorda doar pentru Wk-edurile lucrate nu este permanent este ocazional.Suma cuvenita pentru acest spor difera de la luna la luna in functie de cate zile de Wk-end a lucrat persoana in cauza, deci se reflecta in statul de plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 06 Feb. 2014
Sporul de weekend, cuantumul lui, se stabileste prin CCM sau CIM si se raporteaza la salariul de baza corespunzator orelor lucrate in zile de weekend. Statutul de spor permanent este regula dat de prezenta lui in contract. Daca apare in CIM sporul, obligatoriu trebuie operat si in Revisal. In unitatile unde nu exista CCM incheiat se negociaza direct prin contractul de munca acest spor.

Alte intrebari despre Resurse umane