Alimentatie de protectie
ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A
Urmareste
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu baza legala pentru acordarea alimentatiei de protectie privind:
- locul de munca
- conditiile care permit acordarea acestui drept
- tipul alimentaiei - cantitate
"Art. 14. - Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca" din Legea 319/2006 nu reglementeaza: caracteristicile fiziologice ale persoanelor, intensitatea mare a efortului fizic si necesitatile alimentare suplimentare, natura agentilor nocivi, organul tinta al toxicului, starea de sanatate a persoanei respective si acceptibilitatea respectivului aliment, posibilitatea de achizitionare si de asigurare a alimentelor recomandate in tot cursul anului.
Multumesc,
Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu baza legala pentru acordarea alimentatiei de protectie privind:
- locul de munca
- conditiile care permit acordarea acestui drept
- tipul alimentaiei - cantitate
"Art. 14. - Alimentatia de protectie se acorda in mod obligatoriu si gratuit de catre angajatori persoanelor care lucreaza in conditii de munca ce impun acest lucru si se stabileste prin contractul colectiv de munca si/sau contractul individual de munca" din Legea 319/2006 nu reglementeaza: caracteristicile fiziologice ale persoanelor, intensitatea mare a efortului fizic si necesitatile alimentare suplimentare, natura agentilor nocivi, organul tinta al toxicului, starea de sanatate a persoanei respective si acceptibilitatea respectivului aliment, posibilitatea de achizitionare si de asigurare a alimentelor recomandate in tot cursul anului.
Multumesc,
Adaugata in:
User Irina Bolanu
a intrebat la 26 Mar. 2013
a intrebat la 26 Mar. 2013
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro
pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!
Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!
1 raspunsuri
User Dragomir Dascalu
a raspuns la intrebare la 27 Mar. 2013
a raspuns la intrebare la 27 Mar. 2013
Nu o sa gasiti aceste lucruri in mod explicit in legislatie. In urma determinarilor de noxe de la locul de munca si a gradului de expunere a lucratorilor, medicul de medicina muncii poate stabili tipul si cantitatea alimentatiei de protectie. Valorile limita ale agentilor chimici la locul de munca sunt prevazute in Hotăr?re nr. 1218 din 06/09/2006
privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate ?n muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor ?mpotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici
La art. 12, al (2) se prevede:
(2) ?n cazul ?n care se constată prezenţa agenţilor chimici periculoşi la locul de muncă, angajatorul trebuie să evalueze orice risc referitor la securitatea şi sănătatea lucrătorilor care decurge din prezenţa respectivilor agenţi chimici, lu?nd ?n considerare:
a) proprietăţile lor periculoase;
b) informaţiile puse la dispoziţie de furnizor referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor
c) nivelul, tipul şi durata expunerii, lu?nd ?n considerare toate rutele posibile de expunere;
d) condiţiile ?n care se desfăşoară lucrul ?n prezenţa unor astfel de agenţi, inclusiv cantităţile acestora;
e) valorile limită de expunere profesională sau valorile limită biologice naţionale;
f) efectul măsurilor preventive luate sau care urmează să fie luate;
g) concluziile care rezultă ?n urma supravegherii stării de sănătate deja efectuate, atunci c?nd sunt disponibile.
privind stabilirea cerinţelor minime de securitate şi sănătate ?n muncă pentru asigurarea protecţiei lucrătorilor ?mpotriva riscurilor legate de prezenţa agenţilor chimici
La art. 12, al (2) se prevede:
(2) ?n cazul ?n care se constată prezenţa agenţilor chimici periculoşi la locul de muncă, angajatorul trebuie să evalueze orice risc referitor la securitatea şi sănătatea lucrătorilor care decurge din prezenţa respectivilor agenţi chimici, lu?nd ?n considerare:
a) proprietăţile lor periculoase;
b) informaţiile puse la dispoziţie de furnizor referitoare la securitatea şi sănătatea lucrătorilor
c) nivelul, tipul şi durata expunerii, lu?nd ?n considerare toate rutele posibile de expunere;
d) condiţiile ?n care se desfăşoară lucrul ?n prezenţa unor astfel de agenţi, inclusiv cantităţile acestora;
e) valorile limită de expunere profesională sau valorile limită biologice naţionale;
f) efectul măsurilor preventive luate sau care urmează să fie luate;
g) concluziile care rezultă ?n urma supravegherii stării de sănătate deja efectuate, atunci c?nd sunt disponibile.
Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca
- Conditii de acordare a sporului de lucru la inaltime,electricienilor? [1 raspuns]
- Cum trebuie sa fie platit un angajat care lucreaza 6 ore [1 raspuns]
- Se poate ca un angajator sa refuze un certificat medical? [1 raspuns]
- Cum obtin Formular A1 pentru angajatii cu contract de munca mai mic de 30 de zile [1 raspuns]
- Care este termenul de pastrare pentru arhivare a fiselor SSM si PSI? [2 raspunsuri]