ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

angajare persoana cu handicap


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua, daca angajez o persoana cu handicap (hipoacuzie) in functia de muncitor necalificat, ce documente trebuie sa intocmesc din punct de vedere al SSM? Mai exact care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmez in cadrul angajarii?

Gabriela Ionescu
 User  Gabriela Ionescu
a intrebat la 27 Aug. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Oct. 2012
Cate coduri de handicapuri sunt? Daca obtine acel certificat de incadrare in grad de handicap, nu i se mai retine impozitul?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Gabriela Arghir
 User Gabriela Arghir
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Oct. 2012
Am si eu un angajat care are hipoacuzie, tot pe functia de muncitor necalificat, dar nu are certificat de handicap.Ce trebuie sa faca el pt. a-l obtine?Acum si-a cumparat un aparat auditiv.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 27 Aug. 2012
Pasii sunt aceiasi ca in cazul incadrarii unei persoane fara handicap, cu diferenta ca in cazul primului aveti nevoie si de certificatul de handicap. In plus, trebuie sa aveti grija ca activitatea sa nu fie una care sa ii puna in pericol viata sau sanatatea. Aveti in vedere prevederile speciale din Codul muncii referitoare la acest tip de salariati.

Art. 31
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.

Art. 147
(1) Salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorii, alte persoane cu handicap si tinerii in varsta de pana la 18 ani beneficiaza de un concediu de odihna suplimentar de cel putin 3 zile lucratoare.
(2) Numarul de zile lucratoare aferent concediului de odihna suplimentar pentru categoriile de salariati prevazute la alin. (1) se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil si va fi de cel putin 3 zile lucratoare.

Aveti in vedere si dispozitiile referitoare la situatiile discriminatorii ce pot apare, prevazute de asemenea in Cod. Asa cum este cazul salarizarii de exemplu, daca aveti salariati comparabili.

Salariatul cu handicap grav sau accentuat este scutit de plata impozitului pe venit.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca

TOP RASPUNSURI 2024