ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Instiintarea ITM in cazul accidentului de munca


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.


Socrul meu a avut ieri un accident de munca (lucreaza in constructii). Acum este spitalizat, are 4 coaste fisurate, un picior fracturat si vatamari corporale.

Va rog sa imi spuneti care sunt procedurile in cazul unui accident de munca.

Este necesar sa anunte ITM-ul?

Multumesc anticipat pt raspunsul dvs.

Flower Flower
 User  Flower Flower
a intrebat la 26 Sep. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns userului Ioana Popa la 25 Nov. 2013
Sesizarea ITM-ului se va face in cazul in care angajatorul nu comunica evenimentul. ITM-ul va efectua un control in vederea constatarii existentei sau inexistentei evenimentului.
Daca acesta exista iar firma nu l-a comunicat, atunci va fi sanctionata contraventional.
Art 26 Lg 319/2006 (expus mai jos) prevede foarte clar ca evenimentul va fi comunicat ANGAJATORULUI de catre conducatorul locului de munca sau de catre ORICE ALTA PERSOANA care are cunostinta despre producerea acestuia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Florin Cioca la 26 Sep. 2013
Se anunta angajatorul, acesta fiind cel care informeaza ITM, nu se face comunicarea de catre rudele salariatului, in mod normal. Doar daca angajatorul sta in umbra si nu face nimic atunci da, ar fi bine de anuntat ITM de alte persoane in cunostinta de cauza.

Totodata, trebuie sesizat asiguratorul, conform legii referitoare la asiguraea pentru accidente si boli profesionale.Fiind vorba de un accident cu vatamare si concediu medical este necesar acest pas.

Pot fi implicate si organele de urmarire penala daca angajatorul nu a respectat obligatia legala de a asigura securitatea si sanatatea salariatului la locul de munca, facandu-se direct vinovat de accidentul ivit.

Art. 27
(1) Angajatorul are obligaţia să comunice evenimentele, de ?ndată, după cum urmează:
a) inspectoratelor teritoriale de muncă, toate evenimentele aşa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
b) asigurătorului, potrivit Legii nr. 346/2002 privind asigurarea pentru accidente de muncă şi boli profesionale, cu modificările şi completările ulterioare, evenimentele urmate de incapacitate temporară de muncă, invaliditate sau deces, la confirmarea acestora;
c) organelor de urmărire penală, după caz.

In cazul de fata este deja accident de munca pentru ca astfel de fracturi necesita mai multe zile de spitalizare si in mod cert peste 3 zile de concediu medical. Se aplica astfel si art. 32 din lege, dupa parerea mea.

Art. 32.
(1) Inregistrarea accidentului de munca se face pe baza procesului-verbal de cercetare.
(2) Accidentul de munca inregistrat de angajator se raporteaza de catre acesta la inspectoratul teritorial de munca, precum si la asigurator, potrivit legii.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Florin Cioca
 User Florin Cioca
a raspuns la intrebare la 26 Sep. 2013
Daca are CIM, atunci ITM-ul trebuie anuntat "de indata"
Astfel conf art 26 Lg 319/2006 orice eveniment, asa cum este definit la art. 5 lit. f), va fi comunicat de ?ndat? angajatorului, de c?tre conduc?torul locului de munca sau de orice alta persoana care are cunoştinţa despre producerea acestuia.
Conf art 27 alin 1 lit a Lg 319/2006 angajatorul are obligaţia sa comunice de ?ndat?, inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f).

In concluzie, daca este angajat va trebui comunicat evenimentul (este accid de munca daca are minim 3 zile de concediu medical) catre ITM. Apoi acest accident va trebui cercetat. Cercetarea se va face de catre angajator, daca e vorba de un accident cu incap temp de munca sau de ITM daca e un accident cu invaliditate sau mortal.
Adresati-va de urgenta ITM-ului, compartimentul SSM.

Alte intrebari despre Sanatate si Securitate in Munca