ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


concediere din motive economice


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.
Care este procedura in cazul in care un salariat a fost concediat din motive economice? Se va desfiinta postul. Mentionez ca acesta nu a mai venit la serviciu, pt a efectua preavizul. Contractul de munca i se va inceta cu art. 65 alin.1.Multumesc!

Adaugata in: Somaj
Mirela Flore
 User  Mirela Flore
a intrebat la 02 Oct. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2013
Daca intre parti exista un acord conform caruia salariatul nu trebuie sa se prezinte la lucru pe perioada preavizului concedierii atunci dupa expirarea lui intocmiti decizia de incetare si operati in Revisal conform procedurii legale.

Daca insa este vorba de o absentare nemotivata, atunci puteti declansa procedura cercetarii disciplinare cu repsectarea prevederilor legale. Pasii unei astfel de proceduri sunt:

P 1. Intomcirea unui referat de catre seful ierarhic privind abaterea disciplinara si temeiul legal
P 2. Constituirea unei comisii de cercetare prealabila / imputernicirea persoanei care se va ocupa de cercetarea salariatului
P 3. Convocarea in scris a salariatului (cu confirmarea prin semnatura privind comunicarea continutului ei catre salariat, aceasta fiindu-i expediata prin posta sau prin executor judecatoresc daca nu ajunge la el prin recomandata), in care trebuie sa se regaseasca: motivul pentru care este convocat (descrierea abaterii), data ora si locul intrevederii, persoana/comisia cu care va discuta si precizarea ca poate veni insotit de un reprezentant al sindicatului din care face parte.
P 4. Derularea propriu-zisa a cercetarii disciplinare, ale carei etape sunt: prezentarea faptelor care au dus la declansarea cercetarii disciplinare prealabile, sscultarea angajatului (acesta avand dreptul sa se apere prin orice mijloace) si intocmirea unui proces verbal de sedinta privind faptele, datele si probele care au fost discutate de parti.
P 5. Emiterea deciziei de sanctionare, care poate consta inclusiv in concedierea salariatului.

Daca salariatul este convocat in scris dar nu se prezinta la data, ora si locul stabilite, odata ce intrati in posesia confirmarii de primire a convocarii, semnate de salariat, puteti dispune direct concedierea disciplinara.

Incarcati sa verificati si daca nu cumva au intervenit probleme de natura medicala sau mai grave, care sa puna salariatul in imposibilitatea de a lua legatura cu dvs.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Georgeta Ganea
 User Georgeta Ganea
a raspuns la intrebare la 02 Oct. 2013
Neprezentarea la lucru pe perioada preavizului, caz in care angajatorul nu a consemnat in preaviz ca salariatul nu are aceasta obligatie de a fi prezent in unitate pe perioada acestuia , conduce la pontarea cu absente nemotivate si se schimba procedura de concediere.Se face cercetare disciplinara si inceteaza CIM cu art 61 a pentru abatere disciplinara.

Alte intrebari despre Somaj

Expertii nostri
Ioana Popa
Marius Ion alexei delimart G Stancu George Andreescu adriana iancu violeta Georgescu