ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

daca mi se ofera un loc de munca in alta parte si refuz am dreptul la somaj?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


buna ziua
Ma numesc Morosanu Violeta am 47 de ani, sunt menajera la o farmacie din Falticeni cu jumatate de norma m-am imbolnavit si sunt in concediul medical iar ei au vrut sami dau demisia dar eu nu am vrut am 8 ani de munca si au spus ca mia venit o decizie in care ma anunta ca postul mi sa restructurat si mi se ofera post la galati daca refuz postul mi se mai poate da somaj? va multumesc

Adaugata in: Somaj
Violeta Morosanu
 User  Violeta Morosanu
a intrebat la 20 Mai. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

8 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Caraianis V la 23 Mai. 2013
CM nu contine reglementari referitoare la conditiile de acordare a somajului, acestea fac obiectul legii 76/2002 actualizate.

In legea somajului nu exista o reglementare care sa specifice ca persoana primeste in continuare somaj daca isi exprima refuzul pentru un post aflat la o distanta anume, daca acel post se potriveste experientei sau pregatirii ei. Exista o prima de instalare acordata de agentie pentru persoanele care isi schimba domiciliul ca urmare a incadrarii in munca intr-un oras aflat la o distanta mai mare de 50 de km fata de cel de domiciliu.

Legea 76/2002:

ART. 74
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, beneficiaza de o prima de incadrare acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj egala cu de doua ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data acordarii.

ART. 75
Persoanele care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o alta localitate si, ca urmare a acestui fapt, isi schimba domiciliul primesc o prima de instalare, acordata din bugetul asigurarilor pentru somaj, egala cu de sapte ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data instalarii.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 23 Mai. 2013
Exista o procedura a instantelor de judecata care stabileste ca si in cazul concedierilor individuale ar trebui informat salariatul referitor la pozitiile vacante, deci se aplica si in cazul de fata. Mai mult, persoanei i se ofera un post vacant in cadrul unitatii.

Cea din articolele redate mai jos, la care ati facut is dvs trimitere. V-as recomanda sa incheiem discutia pentru ca deviem si incurcam utilizatorul.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [1]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 23 Mai. 2013
In cazul dat, nu este nici concediere colectiva, nici necorespundere profesionala.
Va rog sa analizati art. 76, lit. d) din Codul muncii republicat :
???????????????????????
Art. 56
(1)Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
???????????????????????
e)ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare;
???????????????????????
Art. 61
???????????????????????
c)in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;
d)in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
???????????????????????
Art. 64
(1)In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
???????????????????????
Art. 76
Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina in mod obligatoriu:
???????????????????????
d)lista tuturor locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a ocupa un loc de munca vacant, in conditiile art. 64.

In alta ordine de idei, la ce semnatura a directorului de agentie faceti referire?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Marian Vasile la 23 Mai. 2013
Se aplica si in cazul in care angajatorul ofera un loc de munca ca alternativa, nu este deloc fals. Luati ca exemplu concedierile colective cat si a concedierii pentru motivul necorespunderii profesionale, iar acea semnatura a directorului de agentie se refera la dosarul respins de agentie, nu la oferta de munca. Sunt cazuri reale in care au fost respinse dosare pentru refuzul de incadrare in munca.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Caraianis V la 22 Mai. 2013
Agentiile pentru ocuparea fortei de munca ofera posturi DOAR in judetul in care domiciliaza somerul respectiv. Ca si in acest caz distanta fata de posibilul loc de munca poate face, practic, imposibil de acceptat oferta, este o alta discutie.
Dar, in acest caz, ne inflamam inutil. Este vorba despre o oferta facuta de catre un angajator care se crede destept. O astfel de oferta poate fi refuzata fara clipire.
Ca studiu de caz, va imaginati ipoteza ca un astfel de angajator apeleaza la detasare? Cu oarece efort, ar reusi sa faca asa ceva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Caraianis V
 User Caraianis V
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Mai. 2013
Buna ziua.D-na este din Falticeni,i se ofera un post in Galati.Dupa cunostintele mele sint cam 400 de km.Ducind in extremis aceasta idee ma gindesc ca tuturor posibililor someri li s-ar putea oferi locuri de munca la sute de km departare,stiut fiind ca nimeni nu merge la o asa distanta ( sau f.putini ) sa lucreze si astfel nu mai exista obligatia AJOFM de a plati indemnizatie de somaj.Nu sint in aceasta situatie dar intreb totusi:nu exista o reglementare in CM referitoare la distanta locului de munca fata de domiciliu. Multumesc.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [2]
Marian Vasile
 User Marian Vasile
a raspuns userului Ioana Popa la 22 Mai. 2013
Legea 76/2002, in paragrafele citate, se refera la locul de munca oferit de agentia pentru ocuparea fortei de munca. Din raspunsul dvs. se intelege ca si refuzul unei oferte facute de catre angajator, anterior concedierii, are acelasi efect, ceea ce este fals.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 20 Mai. 2013
In primul rand postul nu se poate restructura pe perioada concediului medical decat daca intervine o reorganizare judiciara, falimentul sau dizolvarea angajatorului. Altfel nu este legala masura. Problema din punctul meu de vedere este insa modalitatea de concediere. Tind sa cred ca nu se aplica niciuna din aceste situatii. Impresia mea este ca incearca sa va forteze mana ca sa plecati. Ar fi trebuit sa primiti o notificare scrisa de preaviz de minim 20 de zile lucratoare pentru desfiintarea postului, impreuna cu propunerea scrisa de ocuparea a postului din Galati. Daca totul a fost facut verbal atunci nu exista temei legal pentru incetare.

Legea prevede ca in cazul refuzului scris de a ocupa un post potrivit pregatirii sau experientei, pierdeti somajul. Trebuie sa aveti grija si la acest aspect.

ART. 42 - Legea 76/2002
(1) Nu beneficiaza de indemnizatie de somaj persoanele care, la data solicitarii dreptului, refuza un loc de munca potrivit pregatirii sau nivelului studiilor sau refuza participarea la servicii pentru stimularea ocuparii si de formare profesionala oferite de agentiile pentru ocuparea fortei de munca.

ART. 22 - HG 174/2002 pentru aprobarea normelor de aplicare a legii 76/2002
Respingerea cererii privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, pentru motivele prevăzute la art. 42 alin. (1) din lege, se face prin dispoziţie de respingere semnată de directorul executiv al agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă judeţene sau a municipiului Bucureşti.

Insa daca nu ati primit nimic scris, incercati o sesizare la ITM si dupa ce terminati concediu reveniti in unitate pana la primirea unei notificari si a motivului desfiintarii, plus acordarea perioadei de preaviz.

Alte intrebari despre Somaj

TOP RASPUNSURI 2024