ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Somaj


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua,

Ce fel de act de incetare trebuie intocmit pentru a trimite un angajat in somaj?

Adaugata in: Somaj
Andreea Alistar
 User  Andreea Alistar
a intrebat la 01 Nov. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Pentru ca angajatul dvs. sa poate primi indemnizatia de somaj, el va depune un dosar la ANOFM / AJOFM iar printre documentele continute se va numara adeverinta de vechime pe care o intocmiti la data lichidarii (in adeverinta este precizat si motivul incetarii), cat si adeverinta [pentru somaj privind stagiul de cotizare pe care o regaisti pe site-ul ANOFM - http://www.bucuresti.anofm.ro/adev_salariat2011.pdf

Documentele necesare obtinerii somajului se regasesc listate pe site-ul ANOFM. (http://www.bucuresti.anofm.ro/acte_ind.htm)

In concluzie, ca angajator, dvs trebuie sa ii inmanati angajatului, pe langa fisa de lichidare si un exemplar al decizie de incetare, si adeverinta de vechime, impreauna cu adeverinta de somaj completata, astfel ca el sa poata depune dosarul in timp util.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Ca si acte trebuie sa intocmiti decizia de incetare a c.i.m.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Dragos O.
 User Dragos O.
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Depinde de articolul cu care il incetati.

Beneficiaza de indemnizatie de somaj daca concedierea se dispune in temeiul art. 61.c (necorespundere medicala), art. 61.d (necorespundere profesionala), art. 56.1 lit. e) (ca urmare a admiterii cererii de reintegrare in functia ocupata de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neintemeiate, de la data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare).
Beneficiaza de indemnizatie de somaj daca c.i.m inceteaza in temeiul art. 31.3 (notificare in perioada de proba din partea angajatorului) sau daca c.i.m este pe durata determinata si inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului.

Pentru a beneficia de somaj trebuie sa indeplineasca si conditia de stagiu de cotizare de 12 luni in ultimele 24 anterioare depunerii cererii precum si alte conditii cumulative prevazute de L. 76/2002.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Mihaela Chereja
 User Mihaela Chereja
a raspuns la intrebare la 01 Nov. 2012
Conform Legii 76/2002:
"ART. 17
(1) in vederea stabilirii dreptului de indemnizatie de somaj, somerii prevazuti la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot gasi in una dintre urmatoarele situatii:
a) le-au incetat raporturile de munca din motive neimputabile lor;"
.....
deci, trebuie desfacut contractul de munca cu articolul 65, alin. 1 din Codul Muncii, sau daca angajatul are contract de munca pe durata determinata, la expirarea contractului cf art 56, lit. i) din Codul Muncii (art. 56- lit i) la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata;)

Codul Muncii:
"ART. 65
(1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.
ART. 66
Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.
ART. 67
Salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil.

Dar, pentru a beneficia de indemnizatie: trebuie respectate conditiile art.34 din Legea 76/2002:
"(1) somerii prevazuti la art. 17 alin. (1) beneficiaza de indemnizatie de somaj daca indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii;
b) nu realizeaza venituri sau realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinta, in vigoare;
c) nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii;
d) sunt inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate.
(1^1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevazuta la alin. (1) lit. a), nu se iau in calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
b) perioada de pensionare pentru invaliditate, daca aceasta nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. g);
c) perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. h);
d) perioada cuprinsa intre data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu si data ramânerii definitive a hotarârii judecatoresti de reintegrare in munca, daca aceasta perioada nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. j).
(1^2) Pentru persoanele incadrate cu contract individual de munca cu timp partial, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste proportional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate in baza contractelor individuale de munca cu timp partial.
(1^3) Pentru persoanele incadrate cu contract de munca temporara, stagiul de cotizare prevazut la alin. (1) lit. a) se stabileste in functie de durata fiecarei misiuni, respectiv de timpul cât persoanele se afla la dispozitia agentului de munca temporara, intre misiuni.

Alte intrebari despre Somaj