ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

2 salariate in CIC


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua! Am rezolvat cu somajul salariatului, am fost personal la anofm Bucuresti sa ii iau stagiul de cotizare care ii trebuia la somaj Ilfov. Angajatul nostru nu prea a inteles el ce trebuie sa faca si sa vorbeasca si a creat o mare incurcatura. Important e ca s-a rezolvat. Acum am o alta problema. Am 2 salariate in cic, una are contract suspendat pana pe data de 27.03.2013 iar cealalta pana pe data de 02.07.2013 cand fac copilasii 2 ani. Intrebarea mea e, cf. legii ca si tatal trebuie sa stea o luna in cic, trebuie sa le incetez suspendarea cu o luna mai devreme? Sau cum se face? Ele or sa primeasca indemnizatie doar 1 an si 11 luni cum ar veni? Nu stiu cum sa procedez. Apoi ele vor somaj. Numai ca nu stiu daca am voie sa le dau somaj cu desfiintare de post avand in vedere ca lucreaza la hotel in functia de cameriste. Si sunt vreo 5 cameriste la hotel. As putea desffinta postul?

Adaugata in: Studii de caz
Diana Miha
 User  Diana Miha
a intrebat la 10 Ian. 2013
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

5 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 11 Ian. 2013
Nu prea vad ca rea solutia in favoarea lor, imi pare rau. Daca directorul hotelului va incalca legea iar salariatele vor depune contestatie in instanta vor avea castig de cauza.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2013
multumesc frumos. cred ca nu am citit eu unde trebuie. deci , sa inteleg ca nu am nici o sansa cu somajul, demisia nu vor sa si-o dea, directoarea de hotel nu le mai vrea inapoi. nu stiu ce o sa fac. mai am timp de gandire.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului diana miha la 10 Ian. 2013
Important este ca s-a rezolvat situatia in favoarea ambelor parti.

Restrictia cu cele 6 luni se aplica si celor care au optat pentru 2 ani. Vedeti ca Ordonanta s-a modificat odata cu legea 166/2012, cat si prin OUG 124/2011. Aveti grija la acea prevedere. Daca nu s-ar aplica si celor care opteaza pentru 2 ani ar fi discriminatorie aceasta prevedere.

Art. 25 - OUG 111/2010
(1) Angajatorul are obligaţia de a aproba concediul pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum şi concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabileşte de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună ?ncetarea raporturilor de muncă sau de serviciu ?n cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, ?n concediu pentru creşterea copilului ?n v?rstă de p?nă la un an sau de p?nă la 2 ani, respectiv 3 ani, ?n cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află ?n plata stimulentului de inserţie prevăzut la art. 7.
(3) Interdicţia prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu p?nă la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului ?n unitate.
(4) Prevederile alin. (2) şi (3) nu se aplică ?n cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a
reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, ?n condiţiile legii.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Diana Miha
 User Diana Miha
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2013
da, dar legea cu 6 luni se aplica doar celor care au optat pentru cic de 1 an sau 3 ani pt copil cu handicap. nu se aplica si celor care au optat pentru 2 ani. in legatura cu somajul dosarul era in regula. doamna a vazut ca incetarea s-a facut cu 03 decembrie la firma cu 2 ore dar nu a tinut cont de faptul ca 30, 01 si 02 erau zile nelucratoare si ca demisia de fapt si-a dat-o in aceeasi zi cu inceperea preavizului la firma cu 8 ore, adica pe 29.11. Plus ca salariatul nostru nu si-a pregatit dosarul de somaj cum trebuie. El s-a dus la somaj doar cu decizia de pe firma cu 8 ore si ATAT. Va dati seama ca nici macar nu a fost in stare sa se intereseze ce acte ii mai trebuiesc la dosarul de somaj. Si dadea vina pe mine pentru incompetenta lui. In fine, i-am pregatit eu azi dosarul, am fost si la anofm bucuresti ca trebuia sa isi scoata SINGUR stagiu de cotizare, dar nu a fost in stare, ca sa il depuna la somaj ilfov ca de acolo apartine. Bine ca l-am rezolvat , nu de alta dar nevasta-sa lucreaza inca cu noi si deja stia toata firma ca din cauza mea nu primea barba-su somaj. dar le-am zis la toti adevarul, cum de fapt a fost toata situatia.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Ian. 2013
Ma bucur ca s-a rezolvat problema cu somajul. :) Cum s-a solutionat pana la urma?

Referitor la cele doua salariate, acea prevederi care obliga ambii parinti sa efectueze o parte din concediul crestere copil se aplica daca amandoi indeplinesc condiile de acordare a lui. Este raspunderea lor insa sa dea curs acestei prevederi, nu a angajatorului. Salariatele in cauza ar trebui sa va inainteze o cerere de reluare a activitatii mai devreme, iar tatal sa depuna o cerere pentru acordarea concediului catre angajatorul sau, cat si dosarul pentru indemnizatie la Primaria de care apartine.

Ca sa poata intra in somaj, ar trebui sa intervina o concediere pe motive neimputabile lor ca salariate. Insa, aveti o problema. Date fiind datele de nastere ale copiilor, dupa 1.01.2011, nu puteti dispune concedierea timp de 6 luni de la revenirea definitiva in unitate a respectivelor salariate, daca nu intervin reoranizarea judicaira sau falimentul in conditiile legii. Doar dupa cele 6 luni veti putea dispune o eventuala concediere astfel incat ele sa poata intra in somaj.

Daca isi doresc foarte tare sa renunte la aceste raporturi de munca, ele pot inainta o cerere de incetare prin acordul partilor sau o demisie. Dar intr-o astfel de situatie vor pierde dreptul la somaj.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024