ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

A crescut sporul de week-end pentru zilele de sambata si duminica lucrate?


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna seara,
Eu stiam ca pentru salariatii care lucreaza in zilele de week-end se acorda un spor min. 1% la salariul de baza, iar zilele de repaus lucrate se acorda ulterior (in limita a 14 zile). Acum am auzit ca sporul de week-end trebuie sa fie min. 75%!
Va rog mult sa ma lamuriti si pe mine!
Cu respect!

Adaugata in: Studii de caz
Nicoleta H.
 User  Nicoleta H.
a intrebat la 16 Iul. 2013
Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Timpul de munca si Programul de lucru: 7 Studii de caz pentru 2021"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

6 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela marin la 19 Iul. 2013
Multumesc pentru completare, asa este. Am tastat eu gresit.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Nicoleta H. la 19 Iul. 2013
In orice situatie in care se lucreaza in weekend, chiar si un weekend la 6 luni, trebuie negociat sporul pentru weekend. Fie in CCM fie in CIM.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta H.
 User Nicoleta H.
a raspuns userului daniela marin la 18 Iul. 2013
Deci sporul pentru unitatile unde se lucreaza frecvent sambata si duminica trebuie negociat de angajator si salariat?
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Marin
 User Daniela Marin
a raspuns userului Ioana Popa la 18 Iul. 2013
In situatia de exceptie prevazuta la art 137 alin. 4, sporul nu este de min. 75%, ci de min. 150%, conform alin. 5: " Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2)."

Referitor la intrebarea dvs. este necesar sa se negocieze un spor daca se lucreaza sambata si/sau duminica. Codul Muncii nu prevede o limitare minima sau maxima.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Nicoleta H.
 User Nicoleta H.
a raspuns userului Ioana Popa la 17 Iul. 2013
Va multumesc!
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 16 Iul. 2013
Nivelul sporului de weekend se stabileste de catre angajator prin CCM sau CIM. In unele cazuri poate sa apara prevazut in CCM la nivel de ramura / sector. Numai in anumite situatii se impune plata unui spor minim de 75%, si anume cand repausul se acorda cumulat dupa 14 zile lucrate, in conditiile legii, sau cand se suspenda repausul.

Art. 137 - Codul muncii republicat
(1) Repausul saptamanal se acorda in doua zile consecutive, de regula sambata si duminica.
(2) In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2) salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.
(4) In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal sunt acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor.
(5) Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in conditiile alin. (4) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Art. 138
(1) In cazul unor lucrari urgente, a caror executare imediata este necesara pentru organizarea unor masuri de salvare a persoanelor sau bunurilor angajatorului, pentru evitarea unor accidente iminente sau pentru inlaturarea efectelor pe care aceste accidente le-au produs asupra materialelor, instalatiilor sau cladirilor unitatii, repausul saptamanal poate fi suspendat pentru personalul necesar in vederea executarii acestor lucrari.
(2) Salariatii al caror repaus saptamanal a fost suspendat in conditiile alin. (1) au dreptul la dublul compensatiilor cuvenite potrivit art. 123 alin. (2).

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2021
Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti cand se poate depune dosarul de pnsie la limita de varsta daca acea persoana se afla in...[citeste mai mult]
Publicat la data 18 Oct. 2021 2 raspunsuri
Daca contest in instanta judecatoreasca competenta ,decizia de pensionare in termen de 45 zile conform art138 aliniat(1)...[citeste mai mult]
Publicat la data 21 Oct. 2021 6 raspunsuri
se calculeaza pensia dupa salariul brut realizat in fiecare luna ,am lucrat la foc continuu si salariul era diferit de...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Oct. 2021 1 raspuns
Buna ziua,va rog sa-mi spuneti, daca mama mea, pensionara cu pensia minima de 800 lei, poate beneficia de pensie de...[citeste mai mult]
Publicat la data 22 Oct. 2021 8 raspunsuri
Pot intocmi dosarul de pensionare pentru o salariata care indeplineste conditiile standard in luna ianuarie 2022 in baza...[citeste mai mult]
Publicat la data 23 Oct. 2021 1 raspuns
Buna ziua,In cazul in care sotia ramasa vaduva are o pensie sum 1000 ron si sotul a decedat in sept 2021, ea poate...[citeste mai mult]
Publicat la data 25 Oct. 2021 1 raspuns