ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro


Din somaj in concediu de crestere copil


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna, eu lucrez acum cu norma intreaga la un job. Imi dau demisia de aici si merg la o firma pe jumatate de norma o luna de zile, iar apoi intru in somaj. In timpul somajului raman insarcinata, primesc indemnizatie pt crestere copil? Cand aflu ca sunt insarcinata ma angajez din nou sa nu raman descoperita, daca nu se poate sa intru direct in concediu de crestere copil din somaj, sau cum sa procedez? Concediul medical e o solutie pana nasc? Ma afecteaza la cuantumul indemnizatiei daca luna aceea am fost cu jumatate de norma sau cum se calculeaza? Ar fi mai bine sa fiu cu norma intreaga acea luna dupa ce imi dau demisia?

Va rog sa imi ziceti cat este indemnizatia in cele 4 cazuri conform legislatiei in vigoare. 2 ani as vrea sa stau cu copilul meu in oricare din cazuri.

Multumesc!

B Andreea
 User  B Andreea
a intrebat la 09 Iun. 2015
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

2 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [2] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 10 Iun. 2015
Norma de lucru nu are nicio influenta asupra drepturilor la crestere copil si indemnizatia lunara. Poate insa influenta dreptul la somaj, pentru ca va reduce stagiul de cotizare minim, acesta fiind calculat in raport cu norma intreaga de 8 h/zi.

Indemnizatia medicala se calculeaza pe baza veniturilor brute din ultimele 6 luni anterioare si pentru care s-a platit contributia de 0,85% pentru concedii si indemnizatii. La baza de date astfel obtinuta se aplica procentul prevazut de lege - 75% pentru concedii medicale obisnuite, 85% pentru concediul de maternitate pentru sarcina si lauzie.

Indemnizatia crestere copil se calculeaza pe baza mediei veniturilor nete din cele 12 luni anterioare datei nasterii si reprezinta 85% din aceasta medie. Valoarea minima a indemnziatiei este de 600 lei, indiferent de durata CIC, si maxim 1200 lei/lluna pentru concediul pana la 1 an, si 3400 lei/luna pentru concediul de pana la 2 ani.

Indemnizatia de somaj se calculeaza in baza unei formule stabilite prin legea somajului nr. 76/2002, la art. 39.

ART. 39
(1) Indemnizatia de somaj se acorda somerilor prevazuti la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizatiei de somaj prevazute la alin. (1) este o suma acordata lunar si in mod diferentiat, in functie de stagiul de cotizare, dupa cum urmeaza:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
b) suma prevazuta la lit. a) la care se adauga o suma calculata prin aplicarea asupra mediei salariului de baza lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin 20 de ani.
(4) Pentru persoanele care au fost asigurate in baza unui contract de asigurare pentru somaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferentiate in functie de stagiul de cotizare, prevazute la alin. (2) lit. b), se va avea in vedere venitul lunar declarat in contractul de asigurare pentru somaj.

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 10 Iun. 2015
Pe perioada somajului puteti intra in concediu medical si chiar in concedii pentru maternitate (sarcina si lauzie) si apoi crestere copil. Toate duc la suspendarea indemnizatia de somaj pana la incetarea concediului. Pentru medicale conditia este sa le prezentati in 24 de ore de la acordarea lor ca sa puteti beneficia de suspenarea perioadei de somaj si plata indemnizatiei medicale.

Perioada de somaj cat si concediile medicale acordate in cele 12 luni anterioare datei nasterii copilului se iau in considerare la stabilirea dreptului pentru concediu si indemnizatie crestere copil.


Alte intrebari despre Studii de caz