ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Inregistrare PFA pe baza de diploma licenta


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua. Am avut din 2007 un contract de agent cu o firma de asigurari pe care de curand l-am reziliat. M-am inregistrat la ANAF cu acel contract ( D 020 ) si mi se opreau contributiile de catre platitorul de venituri . Acum , daca l-am reziliat trebuie sa merg la Anaf sa ma scot din evidenta?
Eu doresc acum sa tin contabilitatea la o firma , dar cei de la acea societate nu doresc sa ma angajeze ci sa fac un contract de prestari servicii.
Am terminat studii economice si am diploma de licenta. In baza ei pot sa-mi deschid un PFA ? Daca merg la ONRC sa-mi deschid un PFA voi aparea acolo ca deja sunt PFA??? Mentionez ca nu am fost la ONRC sa ma inregistrez atunci cand am inceput activitatea de agent.
Mai depun la ANAF Decl 020 de luare in evidenta pentru venituri obtinute din profesii liberale.

Cu alte cuvinte, nu stiu ce pasi sa urmez ca sa fie totul legal si sa pot tine contabilitatea la acea societate si la Anaf sa nu figurez ca obtin venituri din 2 tipuri de activitati.

Adriana Sava
 User  Adriana Sava
a intrebat la 19 Mar. 2014
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

4 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [1] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului ADRIANA SAVA la 20 Mar. 2014
Profesiile liberale nu se inregistreaza la ANAF. Numai PFA, II, IF SRL sau SA sau alte forme comerciale de derulare a activiatii se vor inregistra la ORC.

Cod fiscal aveti deja, nu veti avea mai multe coduri fiscale pentru fiecare contract pentru ca sunteti un singur contribuabul, nu mai multi. Pe acelasi cod fiscal vor aparea toate coontractele si veniturile.

D220 se depune anul, la fel si D200, nu doar in primul an. Impozitarea este bine sa o alegeti in sistem real si nu cu norma de venit. Norma de venit va impune un impozit fix indiferent daca realizati sau nu venit. Alte variante nu aveti. In sistem real inseama in functie de venitul realizat.

CASS se plateste prin ANAF, aveti deja contract cu CASS cat timp sunteti salariata, nu aveti nevoie de un altul. Daca obtineti venituri doar din profesii liberale s-ar putea sa fie neovie sa mergeti la Directia Medicala cu chitantele ca sa va inregistreze ca persoana asigurata.

Toate aceste informatii le puteti obtine fara probleme direct de la surse si cat mai exacte, respectiv ANAF si CNAS.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Adriana Sava
 User Adriana Sava
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2014
Deci sa inteleg ca pentru profesiile liberale - contabil in cazul meu-, nu este obligatorie inregistrarea la ONRC ci obtinerea unui cod fiscal de la ANAF?
Trebuie sa merg cu contractul incheiat intre mine si societatea respectiva la Anaf pentru a-mi da un cod fiscal ?
Apoi voi putea tine contabilitatea la mai multe firme si voi declara veniturile obtinute in Declaratia 200 anual pana la 25 mai ?
In primul an depun D 220 pt un venit estimat.Dar de anul urmator pot opta pentru impozitarea in sistem real ?
Va trebui sa am Registru de Incasari si Plati si Registru Inventar, facturier chitantier?
Pentru contributia la sanatate trebuie sa merg la Casa de asigurari sa inchei vreun contract, sau platesc direct la Anaf contributia de 5.5 %.
Stiu ca daca sunt deja salariata nu mai este nevoie sa platesc la CAS si nici sa depun D 600.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului Ioana Popa la 19 Mar. 2014
Daca nu mai derulati activiatea pe baza profesiei liberale, mergeti la ANAF si vedeti ce declaratii aveti nevoie sa depuneti pentru a iesi din evidenta lor referitor la acestea. Oricum, chiar daca nu faceti acest lucru, ei va vor trimite fisa fiscala la finalul anului, cu venituri si impozit zero, fara sa aveti ceva de plata.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 19 Mar. 2014
Nu exista contract D020, aceea este o declaratie. V-ati inregistrat ca persoana care obtine venituri din activititati asociate unei profesii liberale.

Da, va puteti deschide un PFA in baza studiilor universitare in domeniu. Dati un telefon la ORC si vedeti ce demersuri trebuie sa faceti. Nu aveti cum sa fiti deja inregistrata ca PFA cat timp nu v-ati inregistrat le ei, la Registrul Comertului. Daca totusi aveti un PFA infiintat prin ORC mergeti la ei si schimbati sau completati obiectul de activitate astfel incat sa puteti derula activitati contabile.

Profesiile liberale au alt statut fata de PFA, ele nu necesita inregistrare la ORC, ci doar obtinerea unui cod fiscal de la ANAF. Pentru PFA nu se depune D020, sunt alte declaraiti de depud (D220, D200, D600 etc.). Vi le spun cei de le ANAF pe toate.

La ANAF puteti figura cu cate venituri doriti, nu exista nicio lege care sa prevada ca trebuie sa aveti un singur venit impozabil.

Alte intrebari despre Studii de caz

Expertii nostri
violeta Georgescu
adriana iancu George Andreescu Ioana Popa Viviana Serni G Stancu Marius Ion
TOP RASPUNSURI 2024