ClubLegislatiaMuncii.ro cauta utilizator meniu
Email RSS Facebook Comunica experienta
ClubLegislatiaMuncii.ro

Masuri de redresare economica


ClubLegislatiaMuncii.ro Q&A


Buna ziua.

Va rog sa ma sfatuiti ce sa fac. Societatea la care lucrez este intr-o situatie economica foarte proasta si pentru a se redresa trebuie sa ia niste masuri, printre care reducerea salariilor la pers. TESA si concedieri indiv./desfiintare de posturi.
Credeti ca aceste 2 masuri aplicate la unii angajati sunt un abuz?
La unele serv. suntem nevoiti sa dam si preavize si sa micsoram salariile?

Va multumesc anticipat.

Adaugata in: Studii de caz
Daniela Ana Nedelcu
 User  Daniela Ana Nedelcu
a intrebat la 24 Apr. 2012
Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern
Aboneaza-te GRATUIT la
Newsletter-ul ClubLegislatiaMuncii.ro

pentru a primi cele mai proaspete informatii si analize referitoare la subiectele care te intereseaza!

Primesti gratuit raportul "Noutati despre Regulamentul Intern + Model general de Regulament Intern"!


Da, doresc să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton. Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare


 

3 raspunsuri

Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns userului daniela ana nedelcu la 26 Apr. 2012
Pai deja il concediati, nu vad de ce i-ati reduce si salariul. Daca angajatul nu este insa de acord si cu reducerea salariala atunci da, poate fi considerata abuziva.
Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Daniela Ana Nedelcu
 User Daniela Ana Nedelcu
a raspuns userului Ioana Popa la 26 Apr. 2012
VA MULTUMESC PENTRU RASPUNS

DAR INTREBAREA MEA ERA DACA ESTE O MASURA ABUZIVA DE A REDUCE SALARIUL SI ACORDARE PREAVIZ UNUI SALARIAT, IN ACELASI TIMP.
VA PRECIZEZ CA PREAVIZUL SE DA PENTRU DESFINTARE POST SI ESTE CONF. CODULUI MUNCII.


Voteaza raspuns Apreciez acest raspuns [0] Nemultumit de acest raspuns [0]
Ioana Popa
 Expert Ioana Popa
a raspuns la intrebare la 24 Apr. 2012
Nu va pot da un raspuns cert, daca aceste masuri vor duce sau nu la redresarea economica a companiei dumneavoastra. Aveti mai multe variante in cazul in care intampinati probleme economice, si anume:

- fie apelati la procedura de suspendare a contractelor pentru intrerupere sau reducere temporara a activitatii, cu plata unei indemnizatii de 75% din salariul de baza, urmand sa incetati suspendarea pe aceste motive odata cu rezolvarea situatiei economice.

- fie recurgeti la procedura de desfiintare a unui numar de posturi, caz in care poate fi vorba fie de concediere individuala fie de concediere colectiva - in functie de numarul de salariati concediati.

Art. 68 - Codul muncii
1 Prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.
2 La stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. 1, se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

In cazul concedierii pe motivul desfiintarii postului, aveti obligatia de a acorda salariatilor concediati un preaviz de minim 20 de zile lucratoare, conform codului muncii.

- fie discutati cu salariatii si reprezentantii lor si le propuneti o reducere salariala intr-un anumit procent calculat de dumneavoastra, evitand astfel concedierile - in cazul in care acestia vor fi de acord cu o astfel de masura.

Alte intrebari despre Studii de caz

TOP RASPUNSURI 2024